Cultural Web Magazine Τεύχος Ιουνίου 2017 | Page 13

13

Το ΚΠΙΣΝ δίνει προτεραιότητα στη νέα γενιά!

Συνέντευξη με τη Μάγκυ Κοντού

Της Δέσποινας Τσίρου

Η Μάγκυ Κοντού είναι 26 χρονών και συνιδρύτρια στην εταιρεία SimpleApps, η οποία κατά κύριο λόγο αναπτύσσει mobile εφαρμογές. Κατέχει bachelor σε Computer Science και master σε Mobile Computing από το University of Hertfordshire. Αυτό τον καιρό είναι διδάσκουσα του εργαστηρίου "Internet of Things" στο ΚΠΙΣΝ κάθε Τετάρτη 18.00-20.00.

• Για τον κόσμο που δεν ξέρει, το εργαστήριο σου λέγεται “Internet of Things”. Με τι σχετίζεται;

M.K – Το εργαστήριο ουσιαστικά είναι ένα workshop 2 ωρών, στο οποίο εξηγείται ότι το Internet of Things είναι μια τεχνολογία, κατά την οποία όλες οι web enabled συσκευές είναι συνδενδεμένες μεταξύ τους, αλλάζοντας ουσιαστικά τον τρόπο της καθημερινότητας μας. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου παρουσιάζεται ένα σύνολο λύσεων σε διαφορετικούς κλάδους. Από την υγεία και τα gudgets που μπορεί να φοράμε, μέχρι έξυπνους φωτισμούς στα σπίτια και τσιπάκια, που ανά πάσα στιγμή βλέπουνε την υγεία του ασθενούς. Υπάρχουν παραδείγματα, που μέσω του Internet of Things μπορείς ακόμα και να αντικαταστήσεις τη δουλειά του αγρότη και ένα ρομποτάκι να κάνει τη δουλειά που μέχρι πρότεινος γινόταν από ανθρώπους.

Η συνεργασία σου με το ΚΠΙΣΝ πως προέκυψε;

M.K – Ένας συνεργάτης της Microsoft Hellas μου πρότεινε να κάνω το συγκεκριμένο εργαστήριο, καθώς η Microsoft έχει σαν πολιτική της τα τελευταία χρόνια, να διοργανώνει workshops με διαφορετικούς ομιλητές και ποικίλα θέματα. Η Microsoft Hellas έχει μια συνεργασία με το ΚΠΙΣΝ και έψαχνε άτομα για να κάνουν αυτό το εργαστήριο.

• Πώς βλέπεις εσύ, ως εξωτερικός παράγοντας το περιβάλλον στο ΚΠΙΣΝ;

M.K – Είναι πολύ ενδιαφέρον το ότι υπάρχει ο συγκεκριμένος χώρος, στον οποίο μπορούν να έρχονται άτομα τόσο για να δουλέψουν, όσο και για να παρακολουθήσουν κάποια σεμινάρια, από κηπουρική μέχρι εξελιγμένη τεχνολογία. Με αυτόν τον τρόπο καλύπτει ένα πολύ μεγάλο φάσμα ενδιαφερόντων. Σίγουρα το γεγονός ότι ένας φορέας έχει πλέον στη λογική του ότι θα πρέπει εκτός από ένα κενό κτίριο, να προσφέρει στο κοινό του και επιμορφωτικά workshops είναι ένα βήμα, που δείχνει ότι μάλλον αλλάζουν τα πράγματα.

• Θεωρείς δηλαδή ότι το ΚΠΙΣΝ προσφέρει κάτι διαφορετικό από παρόμοια ιδρύματα;

M.K – Κοίτα να δείς, τα ντουβάρια παραμένουνε ντουβάρια.

Οπότε στα ντουβάρια θα πρέπει να κάνεις κάτι παραπάνω για να διαφοροποιηθείς. Ο χώρος εδώ είχε εξαρχής το σκεπτικό ότι “θέλουμε να μπαίνει ο επισκέπτης μέσα να διαβάζει, να περνάει το χρόνο του και να ασχολείται με πιο δημιουργικά πράγματα”. Το ΚΠΙΣΝ μπόρεσε να κατανοήσει ότι ο κόσμος όχι μόνο έχει ανάγκες, αλλά και διαφορετικά ενδιαφέροντα. Υπάρχουν βέβαια παρόμοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες όμως εστιάζουν μόνο στην παροχή ενός χώρου, στον οποίο μπαίνει κάποιος και δεν κάνει τίποτα.

• Ποια είναι η μέχρι στιγμής ανταπόκριση στο εργαστήριο σου;

M.K – Ο κόσμος που έρχεται στο εργαστήριο διαφέρει και ηλικιακά, αλλά και στο background του. Κατά μέσο όρο έρχονται περίπου 12-20 άτομα κάθε φορά. Πολλές φορές έρχονται άνθρωποι άνω των 40 ετών, οι οποίοι είτε έχουν γενικά ένα ενδιαφέρον για την πληροφορική, είτε δουλεύουν σε κάποιες εταιρείες και τους ενδιαφέρει να μάθουν για κάποιες νέες τάσεις της τεχνολογίας. Εννοείται πως από το εργαστήριο δεν θα μπορούσαν να λείπουν φοιτητές, οι οποίοι ψάχνονται με το κομμάτι της τεχνολογίας.

• Πώς σου φαίνεται που οι μεγαλύτεροι ηλικιακά άνθρωποι δοκιμάζουν να παρακολουθήσουν κάτι “έξω από τα νερά τους”;

M.K – Σίγουρα ο κόσμος έρχεται, είτε γιατί θελει να εξελιχθεί στη δουλειά του, είτε επειδή έχει ελεύθερο χρόνο και ουσιαστικά προσπαθεί να επενδύσει στο να μάθει κάτι καινούριο, από το να κάθεται και να κοιτάζει την τηλεόραση,. Το ότι δε μένει αδρανής είναι αρκετά θετικό, τουλάχιστον για την προσωπική του εξέλιξη.

Πώς θα χαρακτήριζες έως τώρα την εμπειρία σου ως διδάσκουσα στο ΚΠΙΣΝ;

M.K – Είναι κάτι το οποίο δεν το είχα ξανακάνει. Το κομμάτι του public speech το είχα κάνει πιο πολύ στο πλαίσιο των start ups, σε παρουσιάσεις ή σε διαγωνισμούς. Ήταν κάτι που από μικρή μπορώ να πω ότι με ενδιέφερε, γιατί ήθελα κάποια στιγμή να προχωρήσω στο συγκεκριμένο κομμάτι των σπουδών μου και να γίνω καθηγήτρια, αλλά κάποια στιγμή αυτή η σκέψη μου πέρα-

Η Μάγκυ και ο Θέμης είναι δύο νέα παιδιά, που τους δόθηκε η ευκαιρία να εργαστούν στο ΚΠΙΣΝ. Παρακάτω μας μιλάνε για την εμπειρία τους, αλλά και για το πως είναι να παίρνεις μια θέση ευθύνης σε τόσο μικρή ηλικία.