COTTOVER 2023 BENL Cottover_2023_BNL | Page 36

LATEN WE HET OVER FAIRTRADE HEBBEN

We zouden het kunnen blijven hebben over Fairtrade . Zo geweldig is het ! En we zijn verheugd over het feit dat Cottover zijn bijdrage kan leveren . Kort samengevat : Fairtrade is een internationaal certificaat van grondstoffen , geteeld in landen met wijdverspreide armoede . Het certificaat betekent dat het product vervaardigd werd in overeenstemming met hoge milieu- , sociale en economische normen . Maar Fairtrade is zoveel meer : altijd de mensen achter het product beschermen .
Ongeveer één vierde van de beroepsbevolking wereldwijd werkt in de landbouw , en het is ook op deze categorie dat Fairtrade zich focust . Achter de producten die wij dagelijks consumeren , zijn mensen die deze goederen planten en produceren , zoals koffie , bananen , wijn en de katoen in onze kleren . Verschillende criteria werden opgesteld voor landbouwers in coöperatieven , werknemers op plantages en voor diverse grondstoffen . Alle criteria staan in teken van de mens .
Eerlijke omstandigheden voor iedereen
Iedere persoon heeft recht op eerlijke werkomstandigheden in het leven . Jij , ik en alle anderen . Een belangrijk deel van Fairtrade ’ s werk is ervoor zorgen dat zowel de landbouwer als de werknemer zichzelf uit de armoede kunnen halen . Hierdoor kunnen hun werk- en leefomstandigheden verbeteren . Men kan eigenlijk zeggen : Fairtrade helpt mensen zichzelf verder te helpen . Door landbouwers samen te brengen in coöperatieven , gecertificeerd door Fairtrade , kunnen ze hun katoen gezamenlijk verkopen . Dit zorgt ervoor dat ze toegang krijgen tot een grotere , internationale afzetmarkt met de kans op hogere verkoopcijfers . Ook krijgen ze een minimumprijs voor hun grondstoffen . Dit dient als een vangnet voor de landbouwer wanneer de marktprijs laag is . Jammer genoeg moeten de dag van vandaag nog steeds miljoenen kinderen werken , in plaats van naar school te kunnen gaan . Dit komt door het extreem lage loon van hun ouders , wat gewoonweg niet voldoet om het gezin te onderhouden . Als we die lonen kunnen verhogen , krijgen kinderen effectief de kans om naar school te gaan . Wetende dat onderwijs een van de belangrijkste manieren is om uit de armoede te geraken . Bovendien genereert de verkoop van grondstoffen een premie voor de landbouwers , wat vaak gebruikt wordt om scholen mee te bouwen . De premie kan ook ingezet worden voor bedrijfsinvesteringen of voor gemeenschapsontwikkeling , zoals de gezondheidszorg , een verbeterde infrastructuur en de biologische landbouw .
De harde katoenindustrie
De industrie voor katoenkwekers is een harde wereld . Miljoenen kleinschalige kwekers in landen met wijdverspreide armoede zijn volledig afhankelijk van katoen om te overleven . De katoenbloem groeit op struiken in landen met droge klimaten , waar er een natuurlijke waterschaarste heerst . Dit creëert een uiterst moeilijk dilemma , aangezien conventionele katoenteelt een grote hoeveelheid water vereist . Daarnaast is er ook een hoge nood aan pesticiden en meststoffen . Zoals u misschien al merkt , heeft het conventioneel telen van katoen niet alleen een enorme impact op de mens , maar ook op de natuur . De prijzen voor katoen zijn de afgelopen decennia enorm gekelderd : momenteel is de prijs slechts één derde van wat het was in 1980 . Hierdoor kunnen kwekers en werkers nog amper zichzelf en hun families onderhouden . Hierin is Fairtrade verandering aan het brengen , namelijk door de eerder vermelde minimumprijzen , premiums , enz . De Fairtrade Premium kan gebruikt worden om te investeren in druppelirrigatie , wat tot wel 70 % aan waterconsumptie kan besparen . Gecertificeerd Fairtrade katoen wordt hoofdzakelijk geproduceerd in India , waar Cottover ’ s katoen vandaan komt . Individuele katoenkwekers kunnen niet Fairtrade gecertificeerd worden , enkel coöperatieven . En de katoen wordt voornamelijk geteeld in kleine familiekwekerijen . Bovendien heeft Fairtrade , naast de minimumprijs en premiums , ook duidelijke regels met betrekking tot het omgaan met chemicaliën . Er worden eveneens maatregelen genomen voor de gezondheid van iedereen in de coöperatie . Fairtrade ’ s criteria sporen zelfs lange termijn werkrelaties aan , wat verkoopcijfers verzekert en daardoor ook het inkomen .
Voor mensen en het milieu
Is fairtrade en biologisch hetzelfde ? Nee , dat is het niet , toch zijn ze vaak onderling verbonden . Fairtrade ’ s voornaamste focuspunt is armoedevermindering en werkomstandigheden . Alles staat dus in teken van de mens achter het product . Er zijn ook enkele milieuvereisten die behaald moeten worden , zoals waterefficiëntie en een verbod op genetisch gemanipuleerde organismen ( GMO ’ s ). Biologisch telen focust zich op het milieu , maar houdt ook rekening met de kweker zelf , aangezien het pleit voor minder gebruik van chemische pesticiden . Het merendeel van Fairtrade gecertificeerde katoenkwekers zijn ook biologisch gecertificeerd . Het unieke aan een Fairtrade certificaat is dat het kwekers verzekert beter betaald te worden , wat niet zo is bij een biologische certificaat . Een dubbel certificaat – Fairtrade en biologisch – beslaat beide aspecten . Alle katoen in Cottover ’ s collectie is zowel door Fairtrade als GOTS gecertificeerd , wat betekent dat het biologisch is . Echter is enkel het beste goed genoeg : Cottover is ook gecertificeerd door Nordic Swan en OEKO-TEX . Dit om zo veel mogelijk aspecten van duurzaamheid te dekken doorheen de productieketen .
Kies Fairtrade en maak het verschil
Als je jezelf afvraagt waarom jij als consument zou moeten kiezen voor Fairtrade , is het antwoord : een simpele manier om het verschil te maken voor je medemens . Door te kiezen voor Fairtrade gelabelde producten help je de werk- en leefomstandigheden te verbeteren van mensen die de goederen produceren die wij dagelijks gebruiken . Bovendien geef je hierdoor kinderen de kans om naar school te gaan , i . p . v . verplicht te moeten werken . Dit klinkt als een positieve stap naar de toekomst toe , als je het ons vraagt !
Made with Fairtrade Cotton 36