ComunicarePR Newspaper 1 | Page 4

4

Puterea blogurilor în România - 10 ani de blogging

În 2014 aniversăm primii 10 ani de blogging susţinut în România. Un deceniu de la apariţia fenomenului, de creştere, diversificare, foarte multe învăţăminte, proiecte bune sau falimentare, staruri şi o mare masă a anonimilor, placere sau afacere.

Trăim primii ani de maturitate ai fenomenului, primii ani ce confirmă oameni care traiesc sau care au succes făcând blogging. Sunt primii ani în care lucrurile s-au diversificat şi au depăşit o masă critică, din mai multe puncte de vedere (cititori, bugete, domenii de activitate, instrumente de monetizare). Efortul meu reprezintă o încercare de a face o istorie a blogosferei şi a evoluţiei ei din perspectiva brandurilor şi relaţiei dintre bloggeri şi branduri.

Prin 2003 - 2005, bloggingul însemna exotism şi pionierat. Activitatea avea în mod esenţial o motivaţie personală, de la senzaţiile legate de comunitatea care trăia cu intensitate experienţele proprii puse pe net până la bloggingul ca instrument de branding personal sau de afirmare a unei voci. Începuturile au însemnat Antonio Eram, Weblog şi primele întâlniri cu bloggerii, mai apoi primele bloguri ale veteranilor: Deea, Subiectiv (Alex Mihaileanu), Cristian Manafu, Vivi, Brie, Dragos Novac, Zoso (Vali Petcu), Bobby Voicu, Piticu (Cristian Dorombach), Catalin Tenita, Adrian Ciubotaru. Blogspot era platforma majorităţii şi asta dădea o aparenţă oarecum similară produselor. Weblog a fost prima platformă românească în domeniu, urmată de Fourhooks.