CheckPoint SAYI 1 | Página 6

Ömer Bİlge AKSOY

sorularımızı

sİzler İçİn

Yanıtladı

Merhaba sevgili okuyucular, bu ay ki ropörtaj konumuz Türkiye’deki oyun sektörü ve bu sektörün geleceği. Sorularımızı bu konuyla ilgili görüşlerine başvuracağımız, Ömer Bilgi Aksoy’a sorduk.

Ömer Bey, Türkiye'deki oyun sektörüne de değineceğiz fakat öncelikle sizi kısaca bir tanıyalım.

2010 yılında, Arkademonk isimli bir oyun stüdyosu kurduk ardından yatırım aldık ve oyunlarımızı yapmaya devam ettik. Şuanda Facebook üzerinde yayınlanmış 4 tane, IOS üzerinde çalışan 1 tane ve Android üzerinde çalışan 1 tane oyunumuz var. Amacımız mobil tarafa doğru kayıp devam etmek.

Kısa dönem içinde üzerinde çalıştığınız her hangi bir oyun var mı ?

O bende kalsın isterseniz. Bu aşamada bu konuda görüş belirtmek istemiyorum.

Çıkaracağınız bu oyun hangi oyuncu kitlesine hitap ediyor?

Yine ‘’casual’’ oyunculara hitap ediyoruz herkesin kolayca oynayabileceği. Senin ve annenin de istediği zaman oynayabileceği tarzda oyunlar yapıyoruz. Onlar konusunda uzmanlığımız var. Ve oyuncu kitlesi dediğimiz zaman her türlü oyuncuya hitap ediyoruz ama tabiki yaptığımız oyunların hitap ettiği demografik kitle değişiyor. Mesela bir balon patlatma oyunumuz vardı ‘’Bubble Pirates’’ diye, hedef kitlesi 45-50 yaştaki kadınlar oldu ama mesela ‘’Kebap Dünyası’’ diye bir oyunumuz vardı bu oyunda daha çok 18 yaş ve daha küçük erkek çocukları tarafından benimsendi. Değişik demografiklerde oyun üretiyoruz yani.

Arcademonk ta daha çok mobil platformlarda oyun yapıyorsunuz. Bunun haricinde ki platformlarda oyun geliştirmeyi düşünüyor musunuz ?

Bütün dünya ile baraber biz de mobil oyunlara doğru geçiş yaptık esasen şuan ağırlığımız o yöne doğru gidiyor. Türkiye de aynı şekilde mobil oyuncu tarafında büyüme gösteriyor.

Peki Mobil oyunlar haricinde başka platformlarda oyun yapmayı düşünüyor musunuz?

Bizim kapsamımız dışında genel olarak ama daha uzun vadede elbette düşünebiliriz.

Türkiye'de bu tarz işleri yapan sayılı firmalardan birisiniz. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Şuana kadar pek bilinmiyordu, evet biz hep oyun oynuyorduk ancak hiç üreten bir kültürden gelmedik, bu yüzden önceden bu işleri yapan firma sayısı oldukça azdı. Diğer yandan önceden oyun üretmek ciddi problemli bir işti. Birincisi, doküman yoktu. İkincisi, mesela konsol oyunu yapmak için gerekli lisanslar gerekiyordu ve bu konuda eğitimli insanlar çok azdı ama şimdi çok farklı araçların piyasaya çıkmasıyla kolay ve hızlı oyun üretmek çok kolay hale geldi. Yani, herkes tarafından kolayca oturup başlanılabilir oldu. Bu yüzden sektörde giderek firma sayısı artıyor.

Türkiye'de oyun sektörü ve oyun geliştiricileri destekleniyor mu?

Geçmişe kıyasla çok güzel gelişmeler oluyor özellikle son 3 yıldır. Ben bu sene sırf bu işlerle uğraşmak için OYUNDER’e katıldım. Dernek olarak baktığımızda devlet tarafından özellikle Ekonomi Bakanlığıyla çok güzel ilişkilerimiz var. Bu çerçevede birçok konuda özellikle oyun geliştiricilerine destek verme kararı verildi ve bu sürecin sonuçlanmasını bekliyoruz.

Ömer bey aynı zamanda oyunder yönetim kurulu üyesisiniz. Oyunder olarak Türkiye'de oyunların gelişimi için ne gibi faliyetlerde bulunuyorsunuz?

Birçok projemiz var özellikle bu seneni çok verimli olacağını düşünüyorum ben. En basiti bahsettiğim bu destekleri üyelerimizi anlatmaya ve yaymaya çalışıyoruz. Çeşitli organizasyonlar ve eğitimler veriyoruz mesela Kadis Has Üniversitesinde bir seminer yaptık. Bütün bunları OYUNDER kimliği altında yapıyoruz. Bunların dışında yurtdışındaki birliklerle ilişkilerimiz var. Bunlar gibi proje ve planlarımızı oyunder.org adresinden takip etmek mümkün.

Ömer Bey, sorularımızı yanıtladığınız ve bize zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Hem Arcademonk hem de OYUNDER olarak başarılar dilerim.

Ömer Bilge Aksoy - Arcademonk Kurucusu ve OYUNDER Yönetim Kurulu Üyesi