Yepyenİ
asus t100
erhaba Sevgili Okuyucular, bu hafta teknoloji köşemizde sizlere Asus t100 ü tanıtacağız. Detaylı olarak incelemeden önce T100’e genel olarak bakacak olursak hem notebook hem de tablet formunu bize sunuyor, ayrıca dock üzerinde bulunan USB giriş portu ile birlikte de tablet kategorisindeki rakiplerinin önünde yer alıyor. İsterseniz ilk olarak tasarımından tabletimizi incelemeye başlayalım.
TASARIM
Intel’in Ultrabook standardı ile birlikte esasında ince ve hafif cihazlara aşinayız. Transformer Book T100 ise ultrabook kategorisinde olmamasına rağmen oldukça taşınabilir bir yapı sunuyor.
Cihaz 10.5mm ana kalınlık ve 13.1mm dock kalınlığı ile birlikte bize ultrabookları aratmıyor. Ağırlık konusunda ise T100 yine bizi yormayacak bir ağırlığa sahip, genel olarak dengeli durması açısından tablet ve dockun ağırlı hemen hemen aynı şekilde tasarlanmış; tablet 0.55 dock ise 0.52kg ağırlığında.
Cihazın bütün olarak tasarımını ele alırsak oldukça güzel olduğunu söyleyebilirim, tablet ve dock birbirini tamamlıyor. Özellikle bir tabletin dock kısmının kutu ile birlikte gelmesi tasarım ve mühendislik anlamında çok daha iyi sonuçlar doğuyor.
Tabletin tasarımına bakarsak 263x171x10.5mm boyutlarında olduğunu görüyoruz. Yarım kilo ağırlığıyla bir iPad Air olmasa da rahat bir deneyim sunuyor. Bu ürünü incelerken içinde gerçek bir Windows 8.1 olduğunu ve cep dostu olduğunu unutmamak lazım.
Tabletin ön tarafı oldukça sade tasarlanmış, yatay kullanım senaryosuna göre tasarlanan tabletin üstünde 1.2mp’lik kamera bulunuyor. T100’ün en büyük zaaflarından birisi bu kamera zira çok kalitesiz bir yapıda. Sadece olsun diye konulmuş bir kalite sunuyor, çok daha iyi sonuçlar için harici çözümlere yönelmek gerekiyor. Ekranın sol üstünde ise göze batmayan bir Asus logosu yerleştirilmiş.
Alt tarafta tabletin dock ile bağlantısını yapan pinler bulunuyor, açıkçası bu pinlerin tasarımı bozduğunu söyleyebilirim.
Sol tarafta metro ve masaüstü ara yüz arasında geçiş yapabileceğiniz bir tuş ve üstünde ses açma-kapama tuşları bulunuyor.
Üst tarafta bir adet güç düğmesi ve yanında durum ledi bulunurken sağa doğru baktığımızda bir adet mikrofonun olduğunu görüyoruz.
Sağ tarafa ise giriş-çıkış portları yerleştirilmiş. Yukarıdan aşağıya sırası ile microSD yuvası, microSD girişi, microHDMI çıkışı ve 3.5mm JAK girişi bulunuyor.
Arka tarafta yuvarlak desenlere sahip plastik bir kapak bulunuyor, tam ortaya ise Asus logosu yerleştirilmiş.
Dock ünitesinin tasarımına bakacak olursak üzerinde tablet ile dock arasındaki bağlantıyı sağlayan menteşeyi barındırdığını görüyoruz.
Klavye de tam Türkçe klavye ve enter tuşu da tam boyutunda. Klavyenin altında ise pek büyük sayılmayan touchpad bulunuyor.
Dock’un sağ tarafı boşken sol tarafında USB 3.0 bağlantısı bulunuyor. Alt taraf ise kaymayı önleyen kadifemsi bir kaplama ile kaplanmış, ayrıca dört adet silikon da kaymayı engelliyor.
MALZEME KALİTESİ
Bir diğer dikkat edilmesi gereken konuda malzeme kalitesi.
Asus, Transformer Book T100’ü fiyat/performans cihazı olarak konumlandırsa da malzeme kalitesi konusunda çok fazla feragat etmemiş. Cihazı elinize aldığınızda elinizde kalacakmış gibi bir his vermiyor. Malzeme, bütünlük hissiyatını olduğunca yansıtıyor.
Menteşenin kalitesini ise çok beğendim. Bazı marka ikisi bir tabletlerde bu yapı çok kötü oluyor ve kısa sürede bozulabiliyor, T100’ün menteşe mekanizmasının ise kısa sürede bozulacağını sanmıyorum.
DONANIM
Donanım kısmına geçtiğimizde T100 dediğim gibi fiyatına göre oldukça iyi bir donanım sunuyor. En dikkat çeken nokta ise Intel’in son nesil Bay Trail Atom işlemcisini kullanan ilk cihaz olması. Intel, Bay Trail ile performansı arttırmayı ve enerji verimliliğini maksimize etmeyi hedefliyor. Herhangi bir fan istemeyen Bay Trail teknolojisi ile standart düzeyde 1.3GHz hızında çalışıyor. Intel’in Turbo Boost teknolojisi ile 1.3GHz olan hız 1.9GHz’e kadar çıkıyor. Dört çekirdekli yapısı ile rahat bir Windows deneyimi sunuyor. Cihazımız işletim sistemi olarak windows 8.1 kullanıyor. T100 2GB RAM kullanırken işlemci RAM tarafında 64-bit dual-channel desteği sunuyor. LPDDR3 teknolojisi ile enerji tasarrufu arttırıyor.
Aliquam erat at
Nunc odio massa, sodales et consectetur a, iaculis eget sapien. Mauris dignissim, arcu id faucibus laoreet, justo tortor imperdiet tellus, et egestas quam velit
ac ligula. Mauris quam dolor, cursus at porta et, luctus eget purus. Nunc tempor luctus interdum. Duis libero leo, conse-quat ut accumsan eu, viverra et erat.
Jamie White
Marketing&Advertising Expert
M