Bursa AB 2 | Page 4

Tanım

Eğitim, Görsel-İşitsel ve Kültürel Yürütme Ajansı (EACEA veya Yürütme Ajansı) Avrupa Komisyonu tarafından eğitim, gençlik, spor, medya, vatandaşlık gibi bazı alanlardaki program, proje ve desteklerin önceliklerini, hedeflerini ve teknik özelliklerini belirleyerek çağrıya çıkma, başvuru alma ve değerlendirme, kabul edilen başvurularla sözleşme yapma, izleme faaliyetlerini yürütme, yaygınlaştırma faaliyetlerinde bulunma ve proje kapanışlarını yapmaktan sorumludur. Bu anlamda Yürütme Ajansının, Avrupa Komisyonunun “Ulusal Ajans” ı olarak görev yaptığı söylenebilir. Erasmus+ Programı kapsamında başvurusu EACEA tarafından alınan projelere Merkezi Çağrılar adı verilmektedir.

Erasmus+ merkezi çağrılar, Erasmus+ Programının eylemler bazındaki sınıflandırmasına göre ele alınmakta, her bir faaliyete ilişkin tanım, hedef kitle ve desteklenen hibe tutarları verilmektedir. Burada yer alan faaliyetler ve destek miktarları yıldan yıla değişiklik gösterebilmektedir.

Bireylerin Öğrenme Hareketliliği (KA1) Başlığındaki Merkezi Çağrılar

Erasmus Mundus Ortak Yüksek Lisans Dereceleri (EMJMDs)

Uluslararası yükseköğretim kurumları konsorsiyumu ve duruma göre ortak programın kapsadığı eğitim alanlarında belirli uzmanlığa sahip diğer eğitim ortakları ve/veya eğitim dışı ortaklar tarafından verilen 60, 90 veya 120 AKTS (ECTS)’lik üst düzey bütünleşik bir uluslararası eğitim programıdır.

Büyük Ölçekli Avrupa Gönüllü Hizmeti (Large Scale EVS)

Gençlik, kültür ve spor alanında Avrupa veya dünya çapında etkinlikler çerçevesinde, en az 30 AGH gönüllüsünü kapsayan gönüllülük projelerini desteklemeyi amaçlamaktadır.

Yenilik ve İyi Uygulamaların Değişimi için İşbirliği (KA2) Başlığındaki Merkezi Çağrılar

Gençlik Alanında Kapasite Geliştirme (Capacity Building in the Field of Youth)

Program ülkeleri ve ortak ülkelerde gençlik alanında faal olarak çalışan kurum ve kuruluşların çok taraflı ortaklarına dayanan ulus ötesi işbirliği projelerini kapsamaktadır.

Yükseköğretim Altında Kapasite Geliştirme (Capacity Building in the Fieled of Higher Education)

Program Ülkeleri ve uygun ortak ülkelerin öncelikli olarak yükseköğretim kurumları arasında kurulan çok taraflı ortaklıklara dayalı ulus ötesi işbirliği projelerini kapsamaktadır.

Bilgi Ortaklıkları (Knowledge Alliances)

Yükseköğretim ve iş dünyası arasında bir köprü kurmayı hedefleyen uluslararası, yapılandırılmış ve sonuç odaklı projeleri desteklemektedir.

Sektörel Beceri Ortaklıkları (Sector Skills Alliances)

Mesleki eğitim sistemlerinin belli bir ekonomik sektörde işgücü piyasasının duyduğu sektörel beceri ihtiyaçlarına ve bir veya birden fazla mesleki alanla ilgili yeni beceri taleplerine cevap verebilirliğini arttırmayı hedefleyen uluslararası projelerdir.

4