og de to havde sammen svært ved at se , hvordan de skulle passe ind i det kommunistiske styre .
- Vi var begge enige i , at vi ikke kunne fortsætte med at leve i et system , hvor der ikke var nogen form for frihed . Der var kun frygt . Det var forfærdeligt . Vi besluttede at flygte , fortæller Duc Do Hoang .
- Vi begyndte at tage vand ind , og der var vi bange
Duc Do Hoang fik gennem nogle venner hjælp til at bygge en båd og lære at sejle , og efter et halvt år var de klar til at sejle mod friheden .
- Det var stadig med tanken om , at hvis vi blev taget af politiet , stod vi til en lang fængselsstraf . Det ville have været en katastrofe . Men vi var heldige .
- Vi sejlede ud i fire døgn . Motoren var ikke stor , og vi var mange om bord . Det var en meget farlig tur . Vi begyndte med tiden at tage vand ind , og der var vi bange , husker Duc Do Hoang .
Men pludselig fik de øje på et stort skib . Et dansk skib .
- Kaptajnen ringede rundt for at finde ud af , hvad han skulle gøre med os . Det var kaotiske scener , men så kom beskeden . Han fik lov til at samle os op . I dag har jeg stadig kontakt med kaptajnen , som jeg jævnligt besøger på Fanø , fortæller Duc Do Hoang .
BSF INSIDE | MAJ
jeg skulle overvinde en del barrierer for bare at bruge mit danske sprog .
- Det tog omkring to måneder , så snakkede jeg med alle og enhver , og vi diskuterede lige fra politik til religion . Det er sådan man lærer sproget , siger han .
Teknisk designer , færgebygger og så socialrådgiver
Ordentligt på plads i Danmark gik Duc Do Hoang i gang med at læse teknisk design – det , der i dag svarer til en multimediedesigner . Det sendte ham en tur forbi Svendborg Skibsværft , hvor han blandt andet var med til at bygge færger og militærskibe
Interessen for samfundet og kærligheden til love og regler trak dog i Duc Do Hoang , så da han var færdig med den grundlæggende uddannelse , skiftede han i stedet spor og blev optaget på Den Sociale Højskole i Odense . Tre år senere kunne han kalde sig socialrådgiver , og i år 2000 blev han så ansat i BSF .
I dag bruger han alle sine oplevelser og erfaringer som sygeplejerske , tekniker og socialrådgiver til at hjælpe flygtninge med råd og vejledning , så de får tingene og deres familier til at fungere i Danmark .
- Det er nødvendigt , hvis de skal kunne komme videre i job og uddannelse og ikke mindst lære at respektere gældende danske love , regler og normer , siger han .
Hurtigttalende danskere gav udfordringer
På den måde endte han og hans kone i Danmark , hvor de startede i et integrationsprogram . Han bruger i dag mange af de udfordringer og erfaringer , som han tog til sig dengang i starten af sin tid i Danmark , til at rådgive sine borgere .
- Jeg husker tydeligt de store udfordringer , som jeg havde i starten . Alle snakkede så hurtig , og
Har du eller din kollega en god historie , som du synes , andre i forvaltningen skal høre ? Så skriv til os på kommunikationbsf @ odense . dk
17