BOĞAZİÇİ DOSYASI
BOĞAZİÇİ DOSYASI
Göksu Deresi
Bu durumun en büyük kanıtı, semtteki meşhur mezarlığın kuruluş tarihinin çok eskilere dayanması... Kale yapımı sırasında hayatını kaybeden ustalar, semtteki Kızıl Serçe Sokak civarına defnediliyorlar. Daha sonra vefat eden Osmanlı komutan ve askerleri de aynı yere gömülüyorlar. İşin ilginç yanı, aynı mezarlıkta daha önce Hıristiyanların da mezarlarının olması; yani her iki dinin mensupları da aynı yere gömülmüşler. Bugünse o sokak, üzerinde ev ve yolların bulunduğu ve mezarlığın çok az bir kısmının korunduğu bir yerleşim yeri …
Semt, yüzyıllarca çeşitli dine mensup sakinlerin yaşadığı çokkültürlü bir yer olmuş. Taa ki, Taksim merkezli gelişen 6-7 Eylül olaylarına kadar … 1955 yılında cereyan eden olaylarda, İstanbul’ un bütün semtlerinde olduğu gibi Anadoluhisarı civarında da Rumlar başta olmak üzere tüm azınlıkların evlerine ve işyerlerine saldırılarda bulunulmuş. Bu da, yüzyıllarca süre giden biraradalığı ve çoğulcu semt kültürünü yaralamış. Kazancıbaşı’ nın o üzücü yıllarla ilgili bir anısı da var: Olaylar sırasında semtin gençleri Kazancıbaşı’ nın babasına gelmişler ve övünerek Kandilli’ de yaşayan Taptas adlı bir Rum’ un piyanosunu camdan aşağı attıklarını söylemişler. Babası da sert bir ses tonuyla,‘ İyi halt ettiniz!’ diyerek konuşmanın gectiği yeri terk etmiş. Olaylardan sonra semtten taşınmak zorunda kalan Rumlar, yıllar boyunca Ferda Bey’ in babasıyla mektuplaşmaya devam etmişler. Mektuplarda, semti, evlerini ve Türk komşularını çok özlediklerini söylüyorlarmış. Semt bugün, 6-7 Eylül olaylarından
Anadoluhisarı Turizm Kalkındırma Derneği
Dernek, 1977 yılında faaliyetlerine Anadoluhisarı civarında yaşayan gençlerden oluşan bir halk oyunları topluluğuyla başladı. Tam olarak yasal çerçevesine kavuşması ise 1987 yılında gerçekleşti. 1982 yılında derneğe üye olan Mustafa Babuz, on yıl boyunca yönetim kurulunda görev aldıktan sonra 2010 yılında dernek başkanlığına seçildi. Halen de bu görevi yürütüyor. Anadolu Hisarı Turizm Kalkındırma Derneği, 1977-1987 yılları arasında halk oyunları topluluğu olarak genç kuşaklara halk kültürü ile turizm işletmeciliği ve pansiyonculuk eğitimi verdi. 80’ li yılların sonu itibariyle ise çalışmalarını daha çok doğal ve kültürel alanlara yönlendirdi. Dernek halen Göksu, Küçüksu ve çevre bölgelerinin doğal ve kültürel değerlerini yaşatmak ve halka kazandırmak, aynı zamanda semtin turizm potansiyelinden işletmelerin faydalanmasını sağlamak için faaliyetlerine aralıksız devam ediyor.
www. bosforce. com. tr