BNL4-2022 | Page 8

8 | BNL | DECEMBER 2022 | STIKSTOFPROBLEMATIEK
Bouwdip Deze situatie is door de Porthosuitspraak drastisch veranderd . De Raad van State oordeelde dat de vrijstelling niet aan de Europese wetgeving voldoet en dat van de beloofde landelijke bronmaatregelen te weinig terecht gekomen is . Daarom is voor bouwprojecten nu wel weer een vergunning nodig voor de bouwfase en dat betekent heel veel extra werk en vertraging . Verwoerd licht toe : “ Er is gelukkig geen sprake van een algemene bouwstop omdat het per project mogelijk is om de eventuele gevolgen van de uitstoot van stikstof te onderzoeken . Voor lopende projecten moeten de effecten tijdens de bouwfase opnieuw berekend en beoordeeld worden . Hierdoor ontstaan wel vertragingen . We zien nu dan ook vooral een bouwdip .”
Extra onderzoek Er kunnen dus nog wel vergunningen worden uitgegeven , maar dit vraagt extra onderzoeksinspanning . “ Voor elk bouw- of infraproject dat nog geen onherroepelijke vergunning heeft , is eerst een Aeriusberekening van de bouwfase nodig ”, zegt Verwoerd . “ Dit kan leiden tot maanden vetraging . Ook omdat er momenteel te weinig specialisten beschikbaar zijn .” Als de berekende uitstoot aan de stikstofnorm voldoet , kan de bouw doorgaan . Als de uitstoot relatief laag is , zijn andere maatregelen een optie . De verschillende scenario ’ s zijn beschikbaar in een beslisboom op www . bouwendnederland . nl / stikstof .
Rekenwerk op orde Hoewel de impact van de laatste Raad van State-uitspraak per project verschilt , benadrukken Mulder en Verwoerd het belang van zorgvuldig rekenwerk . “ Ongeacht de situatie is het zaak om de cijfers rondom stikstof ook voor de bouwfase goed op orde te hebben . Afwachten is geen optie omdat het risico op verdere vertraging of afstel te groot is . Zeker voor projecten in de buurt van Natura 2000-gebieden is het essentieel om alle stikstofberekeningen en documentatie van materieel en mobiliteit goed op orde te hebben . We adviseren zelfs om voor zekerheid , zo mogelijk , een marge in te bouwen .”
Structurele oplossing Voor een structurele oplossing van het stikstofprobleem spreekt Bouwend Nederland het kabinet aan op zijn verantwoordelijkheid . Mulder : “ Het is overduidelijk dat de stikstofuitstoot aantoonbaar naar beneden moet . Dat vraagt structureel beleid om de natuur te beschermen en te herstellen , én tegelijkertijd ook de bouw- en infrasector aan het werk te houden . Hiervoor moet de stikstofuitstoot in de landbouw en industrie afnemen . De bronmaatregelen die hieraan ten grondslag liggen , zijn bepaald en er is budget beschikbaar . Het is tijd voor concrete actie om de noodzakelijke stikstofruimte te creëren .”