BNL4-2022 | Page 40

TEKST | BARBARA HOOGSTEDEN
FOTO | JOSINE VOOGT

ONDERWIJSKAART GEEFT OVERZICHT IN OPLEIDINGSLANDSCHAP

OPLEIDINGEN | DECEMBER 2022 | BNL | 21
Volgde je vroeger een bouwopleiding, dan was dat duidelijk. Iedereen had een beeld bij lts timmeren of mts bouwkunde. Tegenwoordig zijn er tal van bouw-, infra- en technische opleidingen. Een goede ontwikkeling van het vak, maar welke zijn er? Remco Swaab, directeur Bouwbedrijf A. Huurdeman en Yolanda van Rijswijk( adjunct-directeur Dura Vermeer Renovatie Midden West) bedachten in samenwerking met Bouwend Nederland de digitale onderwijskaart.
Hoe zijn jullie op het idee gekomen? Van Rijswijk:“ Deze markt is continu op zoek naar mensen. Scholen klagen dat ze geen stageplekken kunnen vinden en bouwbedrijven kunnen geen mensen vinden. Maar eigenlijk konden we elkaar niet goed vinden. Dat moet overzichtelijker bedachten wij. Ons idee hebben we gepitcht in het regiobestuur van de regio Noord-West van Bouwend Nederland en vervolgens kregen we groen licht.”
Wat is het doel van de onderwijskaart? Van Rijswijk:“ De onderwijskaart helpt om elkaar beter te vinden, maar ook om te snappen hoe het onderwijslandschap in elkaar zit.” Swaab:“ Vaak weten bedrijven niet waar hun potentiële medewerkers hun opleidingen volgen. Misschien wil je via stageplekken toekomstige medewerkers binnenhalen? Welke opleiding is aan een bepaalde functie gekoppeld? Daarnaast is het ook handig voor huidige medewerkers die zich verder willen ontwikkelen. De onderwijskaart geeft uitleg: welk niveau en welk beroep hangt aan deze opleiding? Vroeger deed je lts timmeren of mts bouwkunde. Tegenwoordig heb je mbo bouwkunde, maar ook interieur, smart building en die hebben allemaal met bouw te maken. En toch zijn het verschillende functies.”
Maar er gebeurt toch al best veel tussen onderwijsinstellingen en bedrijven? Swaab:“ Zeker, maar de partijen weten van elkaar niet wat er in de regio al speelt.” Van Rijswijk vult aan:“ Er zijn zoveel initiatieven om potentiële studenten enthousiast te krijgen voor techniek. Wij zagen door de bomen het bos niet meer. Dat is ook best zonde als je denkt aan de subsidies. Dat kan efficiënter. De onderwijskaart geeft overzicht. Je ziet welke initiatieven er al lopen. In plaats van een nieuwe op te richten, kun je aanhaken bij bestaande. Al die initiatieven willen we op de onderwijskaart zichtbaar maken.”
Wat hopen jullie dat de onderwijskaart oplevert? Van Rijswijk:“ Dat onderwijs en bedrijven elkaar weten te vinden en efficiënter samenwerken. Ieder bedrijf heeft een andere behoefte, maar samen hebben we een behoefte die naadloos aansluit op alle opleidingen in de regio. Hoe beter wij ons als bedrijf aantrekkelijk maken voor al die opleidingen, hoe beter de slagingskans is dat die studenten bij ons in de techniek komen werken.” Swaab:“ We staan open voor ideeën. Ontbreekt er iets? We horen het graag. Hopelijk is de volgende stap dat we landelijk gaan. Misschien heb je een werknemer die niet in Utrecht woont, maar in een andere regio. Dan zie je meteen gespecificeerd welke opleidingen er in zijn of haar woonplaats zijn. Scheelt weer zoeken via Google.”
Meer informatie bouwendnederland. nl / onderwijskaart
Contactpersoon Vera van Rossem Adviseur Onderwijs en arbeidsmarkt v. vanrossem @ bouwendnederland. nl