BNL4-2022 | Page 38

20 | BNL | DECEMBER 2022 | POLITIEK
TEKST | BERT VAN DOORN
VVD-Tweede Kamerlid Peter de Groot:

DE BOUW- SECTOR MAG OOK WAT VRAGEN VAN DE OVERHEID

“ Kom op voor jezelf en voor je belangen.” Dat is het advies dat VVD-Tweede Kamerlid Peter de Groot heeft voor bouwbedrijven, van klein tot groot. Hij vindt dat de overheid op haar beurt niet alleen de vragende partij moet zijn, maar juist de helpende hand moet aanbieden.“ Niet vanuit een conservatieve bril, maar met de vraag wat nodig is om er samen te komen.”
Voor de VVD’ er met wonen en bouwen in zijn portefeuille is de uitdaging glashelder.“ Dat is huizen bouwen. Het klinkt simpel maar is wel een hele opgave. In het coalitieakkoord hebben wij afgesproken dat wij 100.000 huizen per jaar willen bouwen, dat blijft nu steken op 79.000 woningen.”
Zo kampt de bouwsector met stijgende bouwkosten.“ Maar ook alle procedures daaromheen zoals natuurvergunningen zorgen voor vertraging. Dat moet en kan sneller. Daar mag de bouwsector ook meer samen optrekken en met één mond spreken.”
Innovatie Zelf komt De Groot uit een aannemersgezien. Hij was vijftien jaar werkzaam in de bouw. Als het even kan bezoekt hij maar al te graag een bouwplaats.“ Zo was ik vorige week in een wijk in Vlaardingen die wordt getransformeerd. Ik krijg er energie van om al die innovaties in de praktijk te zien.”

“DE OVERHEID MOET HELDERHEID GEVEN”

Ook meer natuurinclusieve oplossingen en circulaire woningen spreken bij De Groot tot de verbeelding.“ Die kunnen een bijdrage leveren aan natuurherstel en daardoor kunnen we blijven bouwen. We kunnen dat niet voor 50.000 woningen in één keer verwachten. Je moet dan wel de balans opzoeken.”
Volgens de VVD’ er dient de bouw hier ook hard aan te werken.“ Ze kan bijdragen aan de maatschappelijke opgaven. Daarvoor moet geld worden geïnvesteerd in innovatie en opleidingen. De overheid moet dat juist faciliteren. Die moet helderheid geven over hoe en wanneer er gebouwd moet worden. De bouwsector mag dat ook vragen van de overheid.”

“JE MOET DE BALANS OPZOEKEN”

Grote opgave In de toekomst zou De Groot graag zien dat woningen met weinig milieu-impact veel meer de standaard worden én dat bedrijven eraan mogen verdienen.“ Dat is een grote opgave voor de sector die nu aan het verduurzamen is. Dan match je de kracht van de bouw met de opgave die Nederland nu heeft. Er wordt wel aan innovaties gewerkt maar dat duurt vaak lang. Deze twee werelden willen wij graag bij elkaar brengen. Zo’ n 400.000 mensen werken in de bouw. Die moeten allemaal een goede en gezonde boterham kunnen verdienen, ook tijdens de transitie.”
De VVD’ er is bijvoorbeeld erg te spreken over innovatieve fabriekswoningen.“ Om de sector te helpen hoeft wat mij betreft niet elk huis meer een losse bouwvergunning te hebben. Huizen rollen dan met de juiste certificering uit de fabriek.”