30 | BNL | December 2020 | REGIOKATERN ZUID
Tekst | Marije Rispens Foto | René van den Burg
Eric Colijn Directeur BouwSchool Breda :
“ Bij ons leer je door te doen ”
Vorig jaar werkten driehonderd leerlingen en stagiaires van BouwSchool Breda bij zo ’ n 160 bouwbedrijven in de regio . De BouwSchool levert daarmee een flinke bijdrage aan de instroom in de Brabantse bouw- en infrasector . “ Het succes trekt weer nieuwe bedrijven en leerlingen aan . Mensen willen erbij horen .”
De meeste opleidingen kennen twee instroommomenten : in september en in februari . Bij de BouwSchool gaat dat anders . “ Bij ons kun je het hele jaar door starten . Ook als die ene andere opleiding het na een week of zes toch niet blijkt te zijn . Daardoor hebben we het hele jaar door aanmeldingen . Bij ons kan dat , omdat iedere leerling een opleiding op maat krijgt ”, zegt Eric Colijn , directeur van BouwSchool Breda .
Mooie locatie BouwSchool Breda is het regionaal opleidingsbedrijf voor praktijkscholing waar jongeren zich laten opleiden tot timmerman , metselaar , tegelzetter of leidinggevende in de bouw . Daarnaast worden er bij- en nascholingscursussen voor bouwprofessionals gegeven . BouwSchool is sinds kort ook partner van hbo-opleidingen bij Avans in Breda . Samen met 28 bouwbedrijven en architectenbureaus gaven ze vorm aan de minor Bouwtechnische bedrijfskunde . In 2013 werd het huidige Bouw en Techniek Centrum in Breda opgericht . Behalve de BouwSchool zitten ook Inframensen , de Schildersvakopleiding en Curio ( onderdeel van ROC West ) onder dit dak . “ Jongeren kiezen graag voor deze mooie locatie . Bij ons leer je door te doen . Sowieso door vier dagen in de praktijk bij een bouwbedrijf te werken , maar ook op de vijfde dag op school wordt de theorie meteen toegepast in de praktijk ”, aldus Colijn .
YouTube De aantrekkingskracht van de school uit zich in steeds meer leerlingen . In 2016 stroomden nog 75 leerlingen in , dit jaar waren dat er 120 . “ Daarvan komt 52 procent van een vmbo Bouw , Wonen en Interieur , maar de overige 48 procent heeft heel diverse achtergronden . Grappig is de toename van jongeren die via YouTubevideo ’ s voor de bouw kiezen ”, zegt Colijn . “ Eenmaal ingeschreven starten we altijd met een warme overdracht door een gesprek te voeren met de mentor van de vorige school . Zo krijgen wij de juiste informatie over een leerling , en bouwen we tegelijk een band op met de scholen die voor de aanvoer van onze leerlingen zorgen .”
Na een intakegesprek volgen vier kennismakingsdagen en een test op de computer . Vervolgens komt de leerling in een bepaald opleidingsplan terecht . “ Begeleiding is bij werken-leren heel belangrijk . We bezoeken dus ook maandelijks de leerling en zijn leermeester bij het leerbedrijf ”, zegt Colijn . “ Het bedrijfsleven omarmt dit en weet ons te vinden . Vooral in hoogconjunctuur zien we veel doorstroom naar de bouwbedrijven . De meeste leerlingen gaan er na de opleiding in dienst .”