30 | BNL | December 2020 | REGIOKATERN RANDSTAD NOORD Tekst | Jan Willem Kommer
VEEL INTERESSE VOOR
DIGITAAL COBOUW CAFÉ
BEHOUD VAN VAKMANSCHAP LEEFT
Eén discussieleider , vijf tafelgasten en ruim 250 toeschouwers zorgden dinsdag 3 november voor een geslaagd online Cobouw Café . Wat moet je doen als bouw en infra om in deze onzekere tijden vakmanschap te behouden , was de hamvraag die op tafel lag .
Na de aftrap door journalist Thomas van Belzen van Cobouw gaf Taco Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid een inkijkje in de toekomst . Volgend jaar zal de krimp groter zijn dan dit jaar maar na 2021 komt er weer groei . Alleen kan de bouw en infra dan wel al 24.000 mensen zijn kwijtgeraakt door de huidige crisis .
Blijven investeren Het relaas van Hoek schetst een situatie die we kennen van de vorige crisis . En waarvan we weten dat die niet wenselijk is . Suzanne den Dulk , voorzitter van de Vakgroep opleidingsbedrijven Bouwend Nederland en directeur van ESPEQ riep de bedrijven daarom op om toch vooral te blijven investeren in leerlingen , om het aantal praktijkleerplekken op peil en jongeren binnenboord te houden . Zeker omdat het met de instroom op de bouwopleidingen best goed gaat . Martin Eman , directeur IJbouw en betrokken bij de Bouwacademie Amsterdam , vertelde daar vanuit de praktijk over . Hij legde uit dat een bedrijf dat wil meegaan met de snel veranderende tijden , doorlopend mensen met nieuwe skills nodig heeft . Blijven investeren in de ontwikkeling van eigen personeel én in de instroom van nieuwe mensen is daarvoor volgens hem simpelweg een must , hoe lastig het ook kan zijn .
Blijven investeren in de ontwikkeling van eigen personeel én in de instroom van nieuwe mensen is een must .
Gezamenlijk optrekken Als arbeidsmarktdeskundige bij de gemeente Amsterdam benadrukte Hélène Bakker het belang van samenwerking tussen gemeente , bouw- en infrabedrijven en opleidingsinstellingen , onder meer om zij-instroom te faciliteren en te stimuleren . Ze noemde ook de Bouwacademie Amsterdam , waar een flink aantal verschillende bouw- en techniekopleidingen zijn gebundeld , als een goed voorbeeld van wat samenwerking kan opleveren . Het idee is om het opleidingsaanbod breder te maken . Zo zijn er gesprekken gaande met SPG om op de Bouwacademie ook infra-opleidingen te gaan aanbieden . Eman zou dat toejuichen . Volgens hem geeft een breder aanbod leerlingen de mogelijkheid om te switchen naar ander vakgebied ; dat vermindert de kans op uitstroom .
Infraa in zwaar weer Voor de Infra zou de uitbreiding bij de Bouwacademie een zegen kunnen zijn . De sector dreigt qua banenverlies in nog zwaarder weer te komen dan de bouw . Daar komt bij dat Infra onterecht met een stoffig en weinig aantrekkelijk imago kampt waardoor instroom achterblijft . Jan Jorna , directeur Dura Vermeer Infra Regio Zuid West , wees onder meer op het belang van goede pr voor de branche , om duidelijk te maken dat Infra juist veel te bieden heeft ; ook aan carrièreperspectief en doorgroeimogelijkheden . Daarnaast deed hij een nadrukkelijke oproep richting overheden om zo veel als mogelijk projecten naar voren te halen . Immers , als er doorgebouwd kan blijven worden dan is er geen banenverlies en hoeven we ons minder zorgen te maken over behoud van vakmanschap .