BNL4-2020 | Page 36

28 | BNL | December 2020 | REGIOKATERN RANDSTAD NOORD
Tekst | Marije Rispens

UTRECHT WIL MENSEN AAN HET WERK HEBBEN EN HOUDEN IN DE BOUW

Utrecht heeft meer handen nodig in de bouw en techniek . Er is dan ook veel te doen . De gemeente wil in 2030 van het aardgas af en heeft grote verduurzamings- en renovatieprojecten op de planning staan . Ondertussen zijn er ook jongeren en werkzoekenden zonder baan . Om die mismatch op de arbeidsmarkt op te lossen , slaan Bouwend Nederland , Bouwmensen Utrecht en gemeente Utrecht de handen ineen in verschillende projecten .
Werk voor iedereen . Dat is de opgave die gemeente Utrecht zichzelf heeft gesteld . In marktgroepen voor verschillende sectoren met een krappe arbeidsmarkt werkt de gemeente samen met verschillende instanties en bedrijven . Projectleider en senior beleidsadviseur Tom Fikkert trekt de kar van de marktgroep Bouw , Techniek & Energietransitie . “ We hebben drie doelen : het tekort aan vakkrachten aanvullen , mensen begeleiden naar toekomstbestendig werk en techniekonderwijs in Utrecht weer blijvend op de kaart te zetten .”
Flat verduurzamen Eén van die projecten is Bouw = wouw , een driejarige pilot voor jongeren en werkzoekenden uit het Utrechtse Overvecht . De woningflats van woningcorporatie Mitros worden daar verduurzaamd . Bouwbedrijven als BAM en Hemubo bieden op die bouwplaatsen betaalde leerwerkplekken aan . “ Mensen helpen hun flat te verduurzamen en krijgen uiteindelijk een baan als bijvoorbeeld timmerman , tegelzetter of calculator ”, zegt Fikkert . Kandidaten werken vier dagen per week en krijgen een dag les bij ROC Midden-Nederland . Een andere optie is de praktijkroute van vijf dagen per week met een aanvullende training bij Bouwmensen . “ Wij zijn de schakel tussen bedrijven en kandidaten ”, legt Sandra de Jongh , directeur van Bouwmensen Utrecht en Nieuwegein uit . “ Eerst checken we bij het WerkgeversServicepunt of een kandidaat geschikt is om het vak te leren . Na een voorlichting starten leerlingen met een basistraining van zes tot acht weken . Ondertussen zoeken we een leerbedrijf . Overigens verloopt het traject bij ons ook zo voor projecten die buiten Bouw = wouw vallen .”,
Sandra de Jongh nieuwe directeur van Bouwmensen Nieuwegein en Utrecht
Eind maart 2020 begon De Jongh als directeur bij Bouwmensen . Ze nam het stokje over van Jos Visser , die met pensioen ging . Hiervoor werkte ze als personeelsconsulent bij Ferm Werk in Woerden , daar weer voor was ze P & O functionaris bij Bouwmensen . “ Het inwerken kost door het vele digitale werken wat meer tijd , je mist toch de samenhang van met alle partners om tafel zitten . Maar ik vind deze baan een onwijs mooie uitdaging . De bouw is een prettige wereld om in te werken .”