30 | BNL | December 2020 | REGIOKATERN OOST Tekst | Marije Rispens Foto | René van den Burg
In gesprek met
Henk van de Kolk
“ Samen aan tafel heb je de neuzen sneller dezelfde kant op ”
In de vorige ‘ In gesprek met ’ vroeg Van Wijnen aan Van de Kolk Bouwgroep BV : Hoe zorg je binnen de coronamaatregelen toch voor een positieve klantervaring voor kopers die een woning willen bezichtigen tijdens de bouw ? “ De bouwfeestjes zijn inderdaad voorlopig opgeschort ”, zegt directeur Henk van de Kolk . “ Maar kopers mogen wel gefaseerd de bouwplaats op en hun eigen woningen bezoeken . Vragen handelen we dan telefonisch af , al is dat wel iets minder persoonlijk .”
Kopersbijeenkomsten zijn gewoonlijk leuke momenten om de buurt te leren kennen , maar kunnen binnen de coronamaatregelen niet doorgaan . “ Het is helaas niet anders ”, zegt Van de Kolk , derde generatie aan het roer . Het bedrijf organiseert nu dat twee personen tegelijk hun woningen bekijken , zodat er niet te veel mensen bij elkaar komen op de bouwplaats . “ Bij kopersgesprekken zien we dat 95 procent toch graag wil langskomen op kantoor om face-to-face van gedachten te wisselen . Een huis koop je toch op basis van vertrouwen , dat doe je liever niet digitaal .”
Villabouw Het familiebedrijf heeft negentig mensen in vaste dienst , de helft werkt er langer dan 12,5 jaar . In de platte organisatie wordt bijna al het werk door eigen , betrokken mensen uitgevoerd . “ Daar vragen onze klanten ook naar ”, zegt Van de Kolk . “ We werken met name op de particuliere markt . We doen verbouw en onderhoud van woningen en bouwen daarnaast grote villa ’ s in midden-Nederland , waaronder ’ t Gooi . Een markt die doorloopt , ook in deze tijd . De helft van onze omzet bestaat uit woningbouwprojecten uit eigen ontwikkeling en samenwerkingsverbanden met ontwikkelaars . Ik vrees dat uiteindelijk iedereen wel tegenwind van corona zal ervaren . Bedrijven in de utiliteitsbouw worden nu hard geraakt , maar zullen de markt opnieuw verkennen en dan neemt de concurrentie in de woningbouw toe .”
Van de Kolk maakt zich zorgen of er in de toekomst voldoende bestemmings- en bouwplannen zullen zijn . “ Er kan veel digitaal . Vergunningen aanvragen gaat bijvoorbeeld prima . Maar bij nieuwe plannen , waarbij het bestemmingsplan gewijzigd moet worden , moeten alle partijen hun zegje kunnen doen . Als je bij elkaar om tafel zit , is het makkelijker compromissen sluiten en de neuzen dezelfde kant op te krijgen . Thuis vanaf de zolderkamer is dat een stuk lastiger .”
Inspirerend bedrijfspand In maart , toen corona nog ver weg leek , werd het nieuwe pand van de ontwikkelende bouwer geopend met een feest voor zevenhonderd gasten . “ Nu kun je je dat niet meer voorstellen ”, lacht Van de Kolk . Door de verhuizing is er voldoende ruimte om binnen de RIVM-richtlijnen gesprekken te voeren met opdrachtgevers . “ Het is een investering , maar het indirecte rendement van een goede , inspirerende werkplek wordt vaak onderschat . Het geeft een boost aan je bedrijf .”
Voor de volgende ‘ In gesprek met ’ vraagt Henk van de Kolk aan Hans Koopman van Kelderman Bouw : “ Wat is volgens jou de toekomst van circulair bouwen ?”