28 | BNL | December 2020 | REGIOKATERN OOST
Tekst | Robin van Essel
HOGER EN HOUTER
Heutink Groep bouwt hoogste houten gebouw van Nederland
In Amsterdam-Noord bouwt de Heutink Groep uit Genemuiden momenteel aan een revolutionair gebouw : het appartementencomplex Stories is de allereerste houten hoogbouw van Nederland . En zoals bij elke revolutie , zorgt dat voor de nodige uitdagingen .
Houtbouw is hot . Maar nog niet in 2015 , toen de Heutink Groep zijn oog liet vallen op een tender voor een kavel aan het Johan van Hasseltkanaal in Amsterdam-Noord . Heutink had een hoop ervaring met ontwikkeling voor particulieren in de Flevo- en Noordoostpolder en was al tijdens de economische crisis begonnen met inschrijven op tenders in de hoofdstad , vertelt Arjan van Herk , directeur Bouw bij Heutink . “ Met architect Olaf Gipser hadden we al vaker samengewerkt . Met een aantal andere partijen zijn we een CPO ( Collectief Particulier Opdrachtgeverschap ) gaan vormen om een gooi te doen naar
de kavel .” Omdat de gemeente hoge eisen omtrent EPC en circulariteit stelde , had Heutink de ambitie om zich te onderscheiden . Maar een idee over hoe dat het best kon , ontbrak . De oplossing werd gevonden in de persoon van Thomas Rau , die met zijn bedrijf Turntoo werkt aan nieuwe circulaire businessmodellen . “ Hij raadde houtbouw aan . Dat slaat niet alleen CO2 op , maar is ook demontabel en dus circulair .”
Uitdagingen Heutink won er de tender mee , maar direct diende zich de volgende uitdaging aan : het bedrijf had geen ervaring met hout en aan een houten gebouw van twaalf verdiepingen had in Nederland nog nooit iemand zich gewaagd . “ Het contact met Derix , een leverancier van kruislaaghout ( CLT ), zorgde voor het nodige vertrouwen . Toen hebben we doorgezet .” Met de toetreding van de 28 kopers tot de CPO kon het project van start , maar daar begonnen de echte uitdagingen voor Heutink pas .
Stories kent een complex ontwerp met een betonnen kern , een houtconstructie en een buitenste staalconstructie voor de balkons en galerijen . De verbindingen tussen die materialen en de verspringende indeling bezorgde Van Herks team de nodige hoofdbrekens . De grootste uitdaging bleek echter de geluidsisolatie in de vloeren . “ In Duitsland isoleren ze traditioneel met gebonden split , maar we kwamen erachter dat dat niet naar 45 meter hoogte te verpompen was . Daar doen ze het met kruiwagens , maar dat is hier te arbeidsintensief . We zijn gaan experimenteren met alternatieven . Uiteindelijk kozen we voor schuimbeton met een geluidswerend membraan .”
Voortrekkersploeg Het resultaat is het hoogste houten gebouw van Nederland , met een warme uitstraling , veel groen , een EPC van 0,1 en een CO2-saldering van 700 ton . Het zijn doelstellingen die ontwikkelaars niet meer kunnen negeren , meent Van Herk . “ Het biedt zo veel woongenot , dat moet je echt zelf ervaren . Ik vind het weleens jammer dat de mensen die hier komen wonen zich misschien niet realiseren hoe bijzonder dit is .” Maar ze zijn er nog niet , benadrukt hij . Er is een consortium opgericht met TNO , CLT-leveranciers , medebouwers en adviesbureaus . “ Onze oplossingen zijn experimenteel , die willen we doorontwikkelen . Geïnteresseerden mogen contact opnemen . Met meer uitvoerende kennis kunnen we een voortrekkersploeg vormen .”