Tekst | Marije Rispens , Eva van Beveren Foto | Alwin Koops REGIOKATERN NOORD | December 2020 | BNL | 29
De Noordelijke lobby
Op 29 oktober kwamen de Noordelijke bestuurders van Bouwend Nederland digitaal samen . Tijdens deze ‘ Teams-bijeenkomst ’ stond het ophalen van input voor de landelijke lobby voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 centraal . Deze input wordt ook meegenomen wanneer de regio en haar leden in het voorjaar met de Noordelijke Kamerleden in gesprek gaan .
En dan de vragenronde . Voor bijna alle deelnemers ligt de regie op de woningopgave bij de provincie . Waarom ? Er is meer vertrouwen in de kennis en professionaliteit bij de provincie dan bij een gemeente . Samenwerking met gemeentes wordt nu , met thuiswerkende ambtenaren , als lastig ervaren . En op de vraag of er binnen- én buitenstedelijk gebouwd moet kunnen worden , volgt een unaniem ‘ ja ’.
Infrastructuur Verduurzaming komt in de infra moeilijk van de grond , vinden de deelnemers onder leiding van Anne-Marie Frissen , beleidsadviseur en belangenbehartiger Infra . Publieke opdrachtgevers moeten verduurzaming als gunningscriterium zwaarder meewegen . Overheden , en met name gemeentes , hebben te weinig kennis over de realistische mogelijkheden qua energie en duurzaamheid . Er is behoefte aan tussenstapjes in beleid , zodat duidelijk is wat er de komende drie en acht jaar gerealiseerd moet worden .
Joep Rats , directeur Beleid & Vereniging , presenteert de inzet en het resultaat van de landelijke lobby van Bouwend Nederland in het afgelopen bevlogen jaar . EIB voorspelt dat we een dip tegemoet gaan , maar in 2022-2024 spectaculair zullen groeien . “ We moeten een kuil door ”, zegt Rats . De drie kernboodschappen in de lobby : laat de bouwsector niet stilvallen , houd de bouw- en infrasector aan het werk én kom samen sterker uit de crisis . Er is sterk gelobbyd om een investeringspakket op gang te brengen . In de troonrede kwam terug dat de bouw noodzakelijk is om de economie te stutten . Er zijn maatregelen genomen voor starters en doorstromers en een stabiele bouwproductie . Daarnaast is 1,9 miljard voor infra vrijgemaakt . Na de presentatie splitst de groep zich op in 3 break-outsessies .
De stelling over de Lelylijn leidt tot discussie . Van “ Een grote uitgave voor een klein mobiliteitseffect ” en “ Wat heeft het mkb hieraan ?” tot “ impuls voor het noorden ”. Tot slot vrezen de deelnemers unaniem dat gemeentes miljoenen tekortkomen en te veel gaan bezuinigen op infra .
Financiële positie van gemeenten Opdrachtverstrekking van gemeenten loopt terug . Vooral op onderhoud wordt bezuinigd . “ Waarom lenen gemeenten niet gewoon meer ?”, vroegen de bestuurders in deze sessie onder leiding van Kees Vianen , adviseur Onderwijs en Duurzaamheid bij regio Noord , zich af . Waterschappen hebben geoormerkt geld dat ze moeten investeren , is dat niet iets voor gemeenten ? De overheid moet daarnaast blijven investeren in de energietransitie , zodat de sector hierop kan anticiperen .
Woningbouw en Utiliteit Tijdens deze sessie onder leiding van Ruben Heezen , belangenbehartiger bij Bouwend Nederland staat verduurzaming bovenaan als belangrijk thema in regio Noord voor de Tweede Kamerverkiezingen . Vooral het verduurzamen van particulier bezit zien de deelnemers als een lastige opgave . Woningen zijn in deze regio gemiddeld groter en de lonen gemiddeld lager ten opzichte van de rest van Nederland . Daarnaast is doorbouwen een belangrijk onderwerp dat niet te veel aan corona moet worden gehangen , wordt benadrukt . “ Koppel doorbouwen daarom aan investeringen ”, is een directe opmerking .
Instroom is een belangrijk thema . Kan de overheid de regeling van minister Koolmees voor zij-instromers aanpassen , zodat ondernemers deze onervaren krachten kunnen betalen als stagiair ? Tot slot is er behoefte aan de Woningbouwimpuls van het Rijk . Er zijn geen projecten in het noorden met de benodigde 500 nieuwbouwwoningen in één gemeente . Tien gemeenten met elk vijftig woningen zouden die financiering ook moeten kunnen krijgen .