Tekst | Joost Hanraets
DIGITALISERING | December 2020 | BNL | 11
SAMEN TEGEN CYBERCRIMINALITEIT !
Meer digitalisering betekent meer cybercrime . Dat geldt zeker ook voor de bouwsector . Hoe kunnen we cybercrime in de bouw een halt toeroepen ? Bouwend Nederland is daarvoor een partnership aangegaan met het Digital Trust Center ( DTC ).
Cybercrime raakt elk bedrijf . “ Toch denken vooral veel mkb ’ ers : mijn gegevens zijn niet interessant voor hackers . Maar je hoeft geen waardevolle bedrijfsgeheimen te hebben om slachtoffer te worden van cybercrime ”, waarschuwt Dennis Mollet , Specialist Digitalisering bij Bouwend Nederland . “ Ik heb van verschillende leden gehoord dat ze de dupe zijn geworden van cybercrime – en dat zijn niet de grote bouwondernemingen .” De gevolgen van cybercriminaliteit zijn vaak groot . Het kan elk bedrijfsproces en elke afdeling platleggen , van de backoffice tot de supply chain .
Neptelefoontjes en spookfacturen Bouwbedrijven kunnen te maken krijgen met phishing , neptelefoontjes of spookfacturen . Vaak doen cybercriminelen zich dan voor als een collega of bankmedewerker . Vervolgens vragen ze medewerkers om persoonlijke ( financiële ) gegevens of om geld over te maken . Ook ransomware komt veel voor . Hierbij infecteert een hacker bedrijfssystemen en zet die op slot . Bedrijven kunnen pas weer bij hun gegevens als ze losgeld betalen . Datalekken zijn een ander mogelijk gevolg van cybercrime : door virusinfecties of digitale inbraak kunnen bedrijfskritische en privacygevoelige gegevens op straat komen te liggen . Met alle gevolgen van dien , zoals boetes van de Autoriteit Persoonsgegevens en imagoschade .
ondernemen . “ Ten eerste willen we leden bewust maken van de risico ’ s van cybercriminaliteit . Zo hebben we een centrale website opgezet waar bouwbedrijven alle informatie over cybercrime kunnen vinden ”, zegt Mollet . “ Daar staat ook een link naar de Cyber Risico Scan . Deze zelfscan vertelt je in vijf minuten hoe het gesteld is met jouw digitale beveiliging .”
Stap 2 : in actie komen Ten tweede helpt het DTC bouwbedrijven om gericht actie te ondernemen . Ook daarbij is de zelfscan belangrijk . Mollet : “ Eigenlijk zou elke afdeling binnen jouw organisatie hiermee moeten starten . Zo breng je jouw securitystatus op vijf gebieden in kaart : qua kwetsbaarheden , instellingen , updates , toegang en het voorkomen van malware . Na de scan krijg je op elk vlak verbetertips .” Voorkomen is uiteraard beter dan genezen maar wat moet je doen als je getroffen bent door cybercriminaliteit ? Ook daarbij helpen we met onder andere gegroepeerde informatieverstrekking via de Bouwend Nederland-website .
CYBERSECURITY
Vanaf 2021 geeft Bouwend Nederland ook voorlichtingsessies en cyber security-trainingen via de BNL Academy . Daarnaast kunnen leden de Bouwend Nederland Cyberverzekering afsluiten om alle businessrisico ’ s van digitale criminaliteit af te dekken . Meer informatie over deze verzekering , trainingen en de Cyber Risico Scan is te vinden op bouwendnederland . nl / cybersecurity .
Stap 1 : in kaart brengen Om bouwbedrijven weerbaarder te maken tegen cybercrime , is Bouwend Nederland gaan samenwerken met het DTC – een initiatief van de overheid om Nederlandse ondernemers te helpen om veilig digitaal te