BNL3-2022 | Page 55

TEKST | JACOB-JAN ESMEIJER
OPLEIDEN | OKTOBER 2022 | BNL | 39
SOMA College haakt met opleidingen in op de transitie naar groener materieel

“ WATERSTOFMACHINES VRAGEN NU EENMAAL OM WATERSTOFMONTEURS ”

Het SOMA College in Harderwijk staat bekend als de machinistenopleiding en voor monteurs van de toekomst . Koen Stephan , voorzitter van SOMA ’ s college van bestuur , was een tijd geleden van mening dat een opleidingsverbreding noodzakelijk was . Dit alles aangewakkerd door een groenere toekomst die zich steeds meer op duurzaam materieel ( en bijbehorende monteurs ) richt .
“ Dieselmonteuren zullen er altijd zijn ”, stelt Stephan die meer dan tien jaar bij SOMA Bedrijfsopleidingen werkte . “ Met waterstof komt daar nu een dimensie bij . Zowel voor elektrische als waterstofmachines zijn straks monteurs nodig . Veel monteurs , welteverstaan . Het bedienen van duurzame asfalt- of grondmachines verandert het werk aanzienlijk . Een traditionele dieselmachine laat zich met knuppels bedienen , maar met duurzame brandstofdragers ontstaat er dus een andere manier van werken én onderhoud . Vergelijk het met personenauto ’ s : is je rijgedrag met een elektrische of hybride auto hetzelfde als met een benzineauto , rijd je van de ene oplaadpaal naar de volgende . Wanneer je dat slimmer inricht , heb je een groter bereik .”
Olievlek ‘ Waterstof ’ is dus nieuw binnen het SOMA College , maar werkzaamheden aan conventionele diesel- en verbrandingsmotoren blijven onderdeel van het bestaande lespakket . “ Een trilplaat bevat nu eenmaal een verbrandingsmotor die ook onderhoud vergt . Nieuwe technieken worden echter belangrijker . Hierbij scholen we onze eigen mensen eerst en doet een aantal leerlingen extern ervaring op . Zo konden we iemand bij UMTS in Oss plaatsen dat bestaande machines naar volledig elektrisch ombouwt . Ook het Edese Limach dat grondverzetmachines met een elektromotor produceert , bleek een ideale stageplek . Daarnaast volgt een van onze leerlingen de opleiding Waterstof aan de Hogeschol Arnhem-Nijmegen . Deze opgedane ervaringen brengen we over op andere scholen , en zo zetten we een ‘ olievlek ’ in gang om zo het tekort aan monteurs terug te dringen .”
Programmeren Per jaar krijgt het SOMA College er zo ’ n 200 leerlingen bij . Sommigen stromen door , maar Koen zet ook in om jongeren te interesseren in programmeren . “ Daar is nog wel een grote vertaalslag binnen onze branche te maken . Waar automonteurs veel met hun laptop doen , grijpen monteurs binnen de infrabranche nog naar de schroevendraaier . Hiervoor hebben we een nieuwe opleiding opgezet en willen we havo- en vwo-leerlingen aan ons binden . En niet zonder succes : we hebben inmiddels al een eerste klas voor het komende collegejaar kunnen vullen .”
Samen met andere scholen zet SOMA College de schouders eronder om zo veel mensen te interesseren voor het nobele monteursvak : inmiddels is het aantal leerlingen van 800 naar 1.300 gegroeid . En de teller blijft tikken . “ Mede door diverse investeringen willen we naar 1.600 leerlingen doorstoten . En onze honger naar omscholing willen we stillen met het bereiken van mensen die jarenlang een ‘ zittend beroep ’ hebben uitgevoerd . Voor hen ontwikkelen we slimme trajecten en brengen we deze groep kennis bij over elektrische en waterstofvoertuigen . Wie eenmaal in de infrasector komt werken , gaat een gouden toekomst tegemoet .”