BNL3-2022 | Page 34

30 | BNL | OKTOBER 2022 | REGIOKATERN OOST TEKST | JACOB-JAN ESMEIJER

IN GESPREK MET … GEERT

ABBINK

In de vorige editie legde René Knipscheer de volgende vraag voor aan Geert Abbink van Abbink Boekelo Wegenbouw : “ Hoe zie jij de toekomst van asfalt en de emissieverlaging hieromtrent ?” “ Tien jaar geleden werd ik met Ecofalt voor gek verklaard .”
In 2008 nam Geert Abbink samen met zijn broers Jan-Willem en Christiaan de aandelen van zijn ouders over . Zo werden zij gedrieën eigenaar van Abbink Boekelo Wegenbouw . Geert Abbink is inmiddels 25 jaar in dienst bij het bedrijf en werkt sinds 2011 veel op Terschelling waar Abbink Wegenbouw ook een vestiging heeft . Geerts echtgenote Charlotte Slotman runt het bedrijf in Enschede , Christiaan doet de technische leiding en Jan-Willem is verantwoordelijk voor het materieel en werkt in de asfaltploeg .
“ Ecofalt , het duurzame alternatief voor asfalt , in echter in Enschede ontsproten ”, begint Abbink . “ Bij het aanleggen van wegen verwerken wij altijd Ecofalt . Het wezenlijke verschil met traditioneel asfalt is dat het niet tot 180 graden opgewarmd hoeft te worden en het op omgevingstemperatuur kan worden toegepast . Geen verhitting , gasverbruik of uitstoot : beschouw het als ‘ koud asfalt ’, maar dan nét iets anders . In Ecofalt is het bitumen vervangen door een bio-based bindmiddel en komt geen benzeen vrij , een ecologische vooruitgang .”
Doorbraak Als Ecofalt dé oplossing is voor de duizenden kilometers asfalt die jaarlijks worden aangelegd , waarom is deze groene innovatie dan nog niet doorgebroken ? “ Qua eisen en voorwaarden is asfalt in Nederland zeer afgebakend . Ecofalt kan exact hetzelfde als traditioneel asfalt , maar het is lastig om dit te kunnen aantonen . Voor ons is groen asfalt wel de toekomst , getuige onze recentelijk opgezette fabriek waar we nu ook Ecofalt voor derden produceren . De vraag naar traditioneel asfalt is en blijft nog steeds heel groot , maar we merken dat we in bouwteamovereenkomsten of aangenomen werk meer en meer de ruimte krijgen om Ecofalt toe te passen . Zeker door de oplaaiende grond- en brandstoffendiscussie wordt het ‘ oude denken ’ vaker losgelaten . We zijn een innovatieve branche , maar innovaties als die van ons worden nog te vaak de kop ingedrukt door strenge en veelal gedateerde regels . Je ziet wel dat opdrachtgevers met een jongere generatie aan het roer meer lef tonen en kiezen voor ecologisch verantwoorde oplossingen .”
Landelijk uitrollen Abbink vervolgt : “ We kunnen deze groen ingeslagen weg niet alleen volbrengen , daar moet de hele branche de schouders onder zetten . Qua financiële middelen en lobby is het als klein bedrijf best lastig om dit concept landelijk uit te rollen . Maar dát we iets in gang hebben gezet , is evident . Steeds meer partijen worden enthousiast over het asfalt van de toekomst .”
Voor de volgende editie legt Geert Abbink de volgende vraag voor aan Bart Boksebeld van Van Heteren Weg- en Waterbouw B . V .: “ Is het verder doorvoeren van circulariteit het nieuwe codewoord voor de toekomst van duurzame wegenbouw ?”