BNL3-2021 | Page 9

RIJKSBEGROTING 2022 | OKTOBER 2021 | BNL | 9

“ Als de Haringvlietbrug in Den Haag had gelegen …”

E-kosten doorberekenen Verhagen is tevreden met het ophogen van bestaande subsidies om bijvoorbeeld dieselbusjes te vervangen door elektrische voertuigen . “ Dat is voor onze sector belangrijk , maar dan hebben we nog steeds ruim 40.000 andere fossiele voertuigen en machines in de bouw die snel moeten worden vervangen om de klimaatdoelstellingen te halen . Ik snap dat Caterpillar pas echt e-materieel levert als er wereldwijd vraag is . Ook moeten de aannemers hun extra kosten voor emissievrij bouwen mogen doorberekenen . Opdrachtgevers , zoals gemeenten , moeten dat in hun aanbesteding opnemen en niet steeds voor de laagste prijs gaan .”
Politieke angst Ten slotte doet Verhagen nog een oproep aan de politieke partijen die bij de formatie van een nieuw kabinet zijn betrokken . “ Nederland heeft altijd bewezen dat het sluiten van compromissen , het polderen , leidde tot een daadkrachtig bestuur . Nu worden standpunten steeds extremer en wil iedereen gelijk hebben . Er heerst angst om een stap in de richting van een ander te zetten . De hype van de dag regeert in Den Haag , maar ik zeg aan alle partijen dat de dringende problemen nu heel snel een regering nodig hebben die deze zaken gaat oppakken .”
Meer informatie : www . samendoorbouwen . nl
Contactpersoon Johran Willegers Belangenbehartiger j . willigers @ bouwendnederland . nl
Consistente overheid Verhagen voelt zich niet aangesproken door de vaker gehoorde kritiek dat er te weinig vaste dienstverbanden zijn in de bouw en infra . “ De flexibele schil is gegroeid door het grillige verloop van de werkvoorraad in de bouw en infra . Op zich steun ik de aanbevelingen van de Commissie Borstlap . Die stelt dat zaken als ziekteverzuimkosten of ontslag ook moeten veranderen om de verhoudingen tussen vast en flexibel personeel te verbeteren . Ik vind het nog veel belangrijker dat we een consistente overheid hebben die voorziet in een continue vraag . Het risico is levensgroot dat het huidige achterstallige onderhoud van onze infrastructuur opnieuw voor een piek in de vraag gaat zorgen op het moment dat dit onderhoud niet langer uitgesteld kan worden terwijl er nu juist te weinig werk is . Stabiliteit in de vraag op het gebied van onderhoud , vervanging en nieuwe aanleg is de beste garantie dat bouwbedrijven mensen in vaste dienst nemen .”
Technische opleidingen Het kabinet ziet de krimp van de arbeidsmarkt in de bouw na de kredietcrisis als een van de oorzaken van de woningnood . Daarom steekt Bouwend Nederland veel energie in de instroom van nieuwe mensen in de bouw en infra . Via campagnes en projecten als ‘ Je Gaat Het Maken ’ of ‘ Van Bank Naar Bouw ’ krijgen nieuwe instromers of omscholers goede en zekere banen in de bouw aangeboden . “ De eerste resultaten van de wervingsacties zijn positief . We krijgen aanmeldingen van laag tot hoog en dat is goed . Maar er moet structureel meer aandacht komen voor bouw en techniek in het onderwijs . Ook moet een deel van het extra geld dat minister Slob beschikbaar heeft gesteld voor het onderwijs ( 8 miljard ) gebruikt worden voor het verbeteren van het technisch onderwijs op mbo- en vmbo-niveau . Technische opleidingen zijn gemiddeld duurder en complexer dan bijvoorbeeld ‘ toerisme ’ en dus sneuvelen ze eerder in het lesprogramma . Goed technisch onderwijs op elk niveau is nodig voor de transitie die gaat beginnen .”