BNL3-2021 | Page 59

EXTERNE COLUMN | OKTOBER 2021 | BNL | 43
FOAM
September is de tijd van het jaar voor het plukken van al dan niet rijpe of overdachte ambities . Met Prinsjesdag worden diep gekoesterde wensen hardop uitgesproken en ad hoc coalities van samenwerkende partijen gesmeed om die wensen om te zetten in plannen . Het is een terugkerend patroon , dat hoort bij een samenleving waarin het gewoon is samen te werken aan een gemeenschappelijk gevoeld doel . Zoals de lokale vrije Friezen al samenwerkten met schiere monniken aan dijken en terpen om iedereen maar de natte voeten te besparen , zo werken nu maatschappelijke organisaties graag samen met politieke partijen en met marktpartijen .
Kortgeleden heb ik als voorzitter van Techniek Nederland steun betuigd aan een initiatief vanuit politieke partijen in de Tweede Kamer . Het bijbehorende Manifest Nationaal Isolatieprogramma richt zich op het isoleren van huizen . Twaalf beknopt geformuleerde en concrete voorstellen om snellere , slimmere en sociale woningisolatie mogelijk te maken . Ook Bouwend Nederland doet mee aan dit programma dat een bijdrage kan leveren aan de versnelling van de energietransitie .
De aanpak van isolatie van woningen moet vooral een voorbeeld nemen aan de in mijn ogen veelbelovende ontwikkeling voor het ‘ hybride spoor ’. Hybride warmtepompen voor woningen zijn een toegankelijke en haalbare technische bijdrage voor de snelle afname van CO 2
-uitstoot . Techniek Nederland werkt sinds het voorjaar voortvarend samen met de HR Hybride Partners en de betrokken ministeries van Binnenlandse en Economische Zaken . In de komende maanden werken we aan de concrete uitwerking van het eerder gelanceerde plan in een actieagenda .
Met de aangescherpte Europese reductiedoelstelling om voor 2030 de uitstoot te verlagen met tenminste 55 % ten opzichte van 1990 moet Nederland wel nu aan de slag .
Om de beoogde afname van de uitstoot versneld mogelijk te maken , moeten we in die agenda concrete afspraken maken over wat de sector gaat doen op aanjagers zoals productinnovatie , kwaliteitsborging en opleiding van nieuw personeel of bijscholing .
Alle handtekeningen van voorzitters op gekleurd foam board of onder actieagenda ’ s ten spijt , de bedrijven in de technische en de bouwsector zullen het werk moeten doen en de burgers moeten open willen staan voor verandering .
Burgers direct betrekken in de energietransitie is dus , zoals dat heet , een ‘ no-brainer ’. Willen wij als samenleving de uitstoot van CO 2 hard naar beneden brengen tot aan 2030 , dan zullen in Nederland minimaal één miljoen hybride warmtepompen geplaatst moeten worden .
Met het vervangen van de cv-ketel door een hybride warmtepomp kan het aardgasverbruik sterk verminderd worden . Vóór 2030 een tot twee miljoen hybride warmtepompen installeren zal al een besparing opleveren van 1,3 tot 2,6 megaton
CO 2
. Zo ’ n besparing is een substantiële bijdrage aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord en de aangescherpte , Europese CO 2
-eisen .
Belangrijk onderdeel van het hybride spoor is daarom een eenvoudige , laagdrempelige subsidieregeling , die aantrekkelijk genoeg is om een grotere groep bewoners over de streep te trekken .
Voor het veelbelovende hybride spoor had het demissionaire kabinet op Prinsjesdag een goed bericht . Om al die hybride warmtepompen te kunnen plaatsen is jaarlijks structureel minstens 100 miljoen euro begroot voor onder meer subsidie aan woningeigenaren . Een positieve stimulans !
Elke tijd is overgangstijd , zo stond in de Troonrede . Transitie naar hybride vergt een lange adem . Woonwijken aardgasvrij maken , daar gaan we mee door . Maar als we op koers willen blijven van het Klimaatakkoord en de Parijs-doelstellingen zijn hybride warmtepompen een onmisbare tussenstap in de overgang .
Doekle Terpstra Voorzitter Techniek Nederland