TEKST | JACOB-JAN ESMEIJER ONDERWERP | OKTOBER 2021 | BNL | 29
Roel Scholtens , afdeling Zaanstreek Waterland : “ Het belangrijkste in ons bestuur is het behartigen van de regionale belangen over aangelegenheden die bouwers in hun dagelijkse werk ervaren . Daarnaast hebben we vanuit de regio een verbindende taak tussen de verschillende afdelingen onderling én richting het hoofdbestuur . Ook het onderhoud met gemeenten en provincies is zeer belangrijk : met het logo van Bouwend Nederland onder de arm kom je net iets makkelijker aan tafel . Ten slotte : regionale ondernemers beschouwen ons als eerste aanspreekpunt voor allerlei zaken en zien ons als de regionale ‘ hub ’ naar Zoetermeer . Daar willen we invulling aangeven .”
Yolanda van Rijswijk , afdeling Midden-Nederland : “ Op landelijk niveau wordt er door Bouwend Nederland hard gewerkt voor onze branche , maar hoe vertaal je dat concreet naar de dagelijkse praktijk en behoefte van de leden van onze afdelingen en andersom ? Hiermee ontstaat nog meer waarde voor de leden , en daarom wil ik mij hier in de komende periode op richten . Daarnaast denk ik dat Bouwend Nederland en de regio ervoor staan om ons de toekomst in te brengen met alle uitdagingen zoals onderwijs en verduurzaming . Op persoonlijke titel geloof ik dat ook het vergroten van diversiteit goed is voor de bouw .”
Dick Min , afdeling Noord-Holland Noord : “ Ik vind het jammer dat we door corona als vereniging niet bij elkaar hebben kunnen komen . Wanneer de situatie het toelaat , willen we als bestuur op korte termijn een aantal activiteiten opzetten , ook met de regio , waar onze leden elkaar ontmoeten en spreken . Het is te lang geleden geweest . Een vereniging als Bouwend Nederland heeft niet alleen een belangenbehartigende functie maar ook een sociaal aspect . Beide zijn even belangrijk .”
Martin Eman , afdeling Amsterdam : “ Wat ik als regiobestuurder met name wil , is het benutten van de grote voordelen van de geïntegreerde afdeling met een verenigingsmanager die onderdeel uitmaakt van het regiosecretariaat . Daardoor ontstaat er verbinding tussen de afdeling en het regiobestuur . Vroeger waren dit meer eilandjes en werd nuttige informatie lastiger gedeeld . Nu ontstaat er meer verbinding . Klinkt wat raar , maar de pandemie heeft bijgedragen aan de verandering hoe wij als regio en geïntegreerde afdeling Amsterdam samenwerken . Door oplossingen als Teams zijn we nader tot elkaar gekomen en nemen mensen de tijd om samen te werken . Ook al blijft het leuk om elkaar in het echt te ontmoeten , maar automatisering in de coronacrisis heeft de efficiency aanzienlijk verhoogd . Nu is het zaak nog meer uit de integratie te halen . Ook kan het beleid van de afdeling en de regio beter op elkaar worden afgestemd .”
Dave Baart , afdeling Veenendaal : “ Als afdelingsvoorzitter ben je het aanspreekpunt voor de leden én de brug naar de regio . Het is belangrijk dat je er voor hen bent en ondersteuning biedt . Toetreding tot het regiobestuur verruimt je netwerk , geeft meer betrokkenheid met de regio , zorgt voor verbreding van kennis én zorgt voor draagvlak voor de wederzijdse belangen . Omdat iedere afdeling is vertegenwoordigd , heeft eenieder een gelijke stem . Persoonlijk vind ik het prettig om kennis en ervaringen te delen met collega-voorzitters om mijzelf te kunnen verbeteren . Door elkaar regelmatig te ontmoeten , gaat dit makkelijker .”
Dennis Beumkens , afdeling Texel : “ Het vorige bestuur heeft in twaalf jaar goed werk verricht . Wij zijn vorig jaar begonnen en hebben elkaar nog niet fysiek ontmoet . Het is ons voornemen om als verjongend bestuur de saamhorigheid te behouden , deze uit te bouwen en de band met de regio aan te halen . Omdat we op Texel op een eiland zitten , is het belangrijk meer met elkaar op te trekken . Onder saamhorigheid versta ik dat we elkaar op de hoogte houden van ontwikkelingen in de branche . Zo staan we aan de vooravond van het gasloze tijdperk en de Wkb : zaken waar we allemaal mee te maken krijgen . Als je met elkaar kunt sparren , zal iedereen hier beter van worden . Dus meer klankbord en minder concurrentie .”
Robert van der Meer , afdeling Midden-Holland : “ Het is belangrijk om de lijnen tussen het afdelings- en regiobestuur zo kort mogelijk te maken . Dit kan door als lid van het afdelingsbestuur ook in het regiobestuur deel te nemen . De vereniging verbindt , we hebben namelijk een gedeeld DNA . De basis is meedoen én samen organiseren door een actief lidmaatschap . Door te verbinden en te delen , betrekken we onze verenigingsleden en stimuleren we hen tot een actieve inbreng . Daarnaast is heldere communicatie nodig over wat het regiobestuur wel of niet uitvoert . Als laatste moeten we duidelijk zijn over elkaars verwachtingen .”
Jan Overtoom Manager Regio Randstad Noord j . overtoom @ bouwendnederlnad . nl