BNL3-2020 | страница 17

Tekst | Kees de Vries Foto | KWS
PFAS | Oktober 2020 | BNL | 17

‘ VEREENVOUDIGING HANDELINGSKADER PFAS NODIG ’

“ Het tijdelijk handelingskader PFAS van afgelopen juli is werkbaar , maar nog te gedetailleerd en complex voor de dagelijkse grondverzetpraktijk . In het definitief handelingskader zullen we ons voor vereenvoudiging inzetten ”. Dit zegt Arnoud Ursem ( KWS ) die namens Bouwend Nederland in het gebruikersoverleg zit naar een definitief handelingskader dat begin 2021 wordt verwacht .
Bouwers en baggeraars kunnen PFAS-houdende grond sinds juli 2020 makkelijker verplaatsen en hergebruiken . Tenminste , als dat niet leidt tot een hogere PFAS-concentratie op de toepassingslocatie . De hergebruikswaarde voor PFAS is naar boven bijgesteld . Ook is het verschil tussen hergebruikregels voor grond en bagger grotendeels opgeheven en kunnen bedrijven grond en bagger makkelijker hergebruiken in 37 diepe plassen . Dit zijn de versoepelingen in het tijdelijk handelingskader PFAS tegen verdere verspreiding van PFAS dat de overheid heeft vastgesteld om grondverzetbedrijven makkelijker hun werk te laten doen , en tegelijkertijd mens en milieu te beschermen .
Werkbare situatie “ We werden 8 juli 2019 als sector plotseling geconfronteerd met het eerste tijdelijke handelingskader . Daarna gooide de overheid de deur min of meer dicht ,” zegt Arnoud Ursem van KWS . Hij zit namens Bouwend Nederland in het gebruikersoverleg dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat inmiddels helpt bij de vaststelling van een definitief handelingskader . Ursem : “ Gelukkig is het eerste handelingskader in november 2019 bijgesteld en wederom op 1 juli 2020 zodat er min of meer een werkbare situatie is ontstaan . Overheid en sector zijn nu met elkaar in gesprek en daar zijn we wel blij mee ”.
De inbreng van Bouwend Nederland in het overleg concentreert zich in belangrijke mate op vereenvoudiging van de regelgeving . Ursem : “ Het beleid is nu nog te complex en te versnipperd . Er is een te grote variatie aan regels en uitzonderingssituaties per werk en regio . De mensen in de praktijk zijn gebaat bij eenduidigheid . Als KWS hebben we specialisten op dit dossier zitten die de mensen in de praktijk begeleiden . Kleinere bedrijven hebben die capaciteit niet altijd . Dat belemmert een soepel grondverzet in Nederland . Wij willen het liefst naar een norm die generiek geldt .”
Vertrouwen Ursem heeft en houdt vertrouwen in een goede afloop . “ Nederland kijkt strenger dan de ons omliggende landen naar PFAS , maar dat creëert ook mogelijkheden om het probleem daadwerkelijk op te lossen . De overlegsituatie waarin we nu zitten is in ieder geval beter dan vorig jaar . De ervaring van bouwers en baggeraars is nodig om te zorgen dat toekomstig beleid ook goed werkt in de praktijk . We zijn als bouwers niet de enigen die tegen de complexiteit van de regelgeving aanlopen , maar ook handhaving kampt daarmee . Ik heb vertrouwen dat we dat in het komende halfjaar oplossen .”
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ( RIVM ) en Deltares voeren in het najaar van 2020 nog meer onderzoeken uit naar PFAS . Op basis van deze onderzoeken stelt de Rijksoverheid een concept ‘ definitief handelingskader ’ vast . Deze wordt in het voorjaar van 2021 verwacht .
Meer informatie www . bouwendnederland . nl / pfas
Contactpersoon Anne-Marie Frissen Adviseur Beleid en Verenigingszaken am . frissen @ bouwendnederland . nl