28 | BNL | JULI 2022 | REGIOKATERN ZUID
REGIODAG ZUID IN BREDA BOUWEN AAN DE TOEKOMST
In een ongedwongen sfeer en de blik ferm gericht op een duurzame toekomst , is 21 juni jongstleden in Breda de Regiodag Zuid gehouden . In de presentaties kwam stikstof voorbij , de prijsstijgingen , circulair bouwen en de opwarming van de aarde . Maar ook sociale aspecten en een theaterstuk over bedrijfsopvolging kwamen voorbij . Een van de ongeveer 140 bezoekers : “ Hier waren we wel aan toe .”
Een gezellige band , inhoudelijke goede presentaties en na afloop een uitstekend natje en droogje . Regio Zuid heeft een naam hoog te houden als het gaat om de jaarlijkse regiodag . Op 21 juni troffen de Limburgse , Brabantse en Zeeuwse leden elkaar in STRND in Breda . Deze voormalige Renault-garage is getransformeerd tot hippe eventlocatie voor vergaderingen , corporate festivals en congressen . Het bleek een uitstekende locatie om ongedwongen bij elkaar te komen .
Stikstof De dag werd afgetrapt in een driegesprek tussen Hanneke van Eijndhoven ( regiomanager Zuid ), Martijn van Sabben ( voorzitter regiobestuur Zuid ) en voorzitter Maxime Verhagen . Naast de succesvolle Dag van de Bouw van 18 juni ging het al snel over het kabinetsbeleid op gebied van stikstof . Verhagen : “ Helaas moet Bouwend Nederland constateren dat bij de reductiedoelen die het kabinet begin juni presenteerde , geen ruimte is ingebouwd voor de vergunningverlening die op de korte termijn nodig is voor nieuwe economische ontwikkelingen . Ruimte voor bouw en infra , perspectief voor de boeren het zit er voor de korte termijn niet in . Gevolg , boze boeren en een teleurgestelde bouw en infra .” Bouwend Nederland is in gesprek met de politiek om delen van het samen met boeren- , natuur- en ondernemersorganisaties geformuleerde plan ‘ Duurzaam Evenwicht ’ in vervolgvoorstellen weer terug op tafel te krijgen .
Regie pakken Dat het op klimaatgebied vijf voor twaalf is , en er iets moet gebeuren , vond ook meteoroloog Helga van Leur in een bevlogen presentatie . “ Ondersteund door wetenschappelijke data is klimaatverandering een gegeven . Dat het klimaatsysteem zucht onder menselijke beïnvloeding ook . De aarde heeft ons niet nodig , wij hebben de aarde nodig . Het is dus aan ons om in actie te komen . Hittegolven , extreme neerslag en droogte zullen alleen maar toenemen als we er niets tegen doen .” Ze riep de aanwezige bouwers op zich te oriënteren , en nadrukkelijk ook mee te denken en de regie te pakken . “ Reageer niet op deze ontwikkelingen met ‘ Ja , maar ’. Vraag je af welke rol je kunt spelen in de circulaire bouw , stimuleer gebruik van biobased materialen . Maak van een ‘ Ja , maar ,’ een ‘ Hoe dan ’.
Ecologisch bouwen Dat de jeugd ondertussen duurzaam bouwen omarmt , bleek direct op de daaropvolgende presentatie . Wouter Brugman ( junior adviseur BSB Advies ) en Stan van Etten ( exterieur & interieurontwerper VanEttenArchitectuur ) wonnen de juryprijs van de HBO Bouw & Infra Award 2021 . De twee bedachten een ecologische waterwoning uit ecologisch verantwoorde materialen als hout , hennepvezel en schapenwol . “ Voldoen aan de grote vraag naar woonoppervlak en tegelijkertijd vermindering van de klimaatproblemen en CO₂-uitstoot , kan alleen met ecologisch bouwen .”