BNL2-2022 | Page 34

30 | BNL | JULI 2022 | REGIOKATERN OOST TEKST | JACOB-JAN ESMEIJER FOTO | ERAN OPPENHEIMER

IN GESPREK MET … RENÉ KNIPSCHEER

“ WE MAKEN ONS HARD VOOR GROEN BETON ”

In de vorige editie van BNL vroeg Hans Bruil aan René Knipscheer hoe hij tegen de elektrificatie aankijkt van het bouwmaterieel in de infrasector . “ We kunnen zeker stappen maken , maar dan alleen het ‘ kleinere ’ materieel .”
René Knipscheer is directeur-eigenaar van Knipscheer Infra-Groep , het bedrijf dat door zijn ouders in 1980 werd opgericht . “ We komen oorspronkelijk uit Brabant . Na zijn HTS heeft mijn vader nagedacht over de drooglegging van de Flevopolder en heeft toen de ondernemersschoenen aangetrokken . We verhuisden met het gezin naar Dronten waar mijn vader als uitvoerder en bedrijfsleider bij een infrabedrijf aan de slag ging . In 1980 ging hij op eigen benen staan en drie jaar later had hij een vooruitziende blik dat het ‘ allemaal ’ in Almere ging gebeuren . Deze blik heeft hem niet teleurgesteld . Inmiddels hebben we daar 100 mensen bij Knipscheer Infrastructuur op de loonlijst . De zusterbedrijven Knipscheer Infra-Clean en Knipscheer Rail-Infra maken het plaatje compleet .”
Meer dan stijgende prijzen Ook al zit Knipscheer in de polder , dat wil niet zeggen dat de zakelijke actieradius zich tot dit gebied beperkt . “ Kort door de bocht hebben we een half-landelijke dekking . Trek een horizontale lijn en wij bedienen het bovenste deel van Nederland . Amsterdam , Utrecht , Heerenveen en Wezep : het is een aantal steden waar we op dit moment actief zijn . De Coronaperiode was niet extreem lastig . De schaarste aan mensen en grondstoffen en de prijsstijgingen maken het nu wél uitdagend . De oorlog in Oekraïne doet daar een schepje bovenop . De prijzen van grondstoffen waren de laatste tijd al ‘ royaal ’, maar de woekerende oorlog doet de prijzen nog meer stijgen . Zo zijn staalproducten en Russisch berk niet meer te betalen , als je het überhaupt nog kunt krijgen . Maar ook de grondstoffen voor beton en asfalt worden schaarser . We willen allemaal graag bouwen in Nederland , maar dan zullen de prijzen eerst moeten dalen .”
Diesel versus stroom ? Met betrekking tot de vraag over elektrificatie in de infrasector antwoordt Knipscheer het volgende : “ Voor kleiner materieel als minishovels , rioleringsdoorspuitmachines of vacuümeenheden voor het optillen van betonplaten zie ik dit wel gebeuren . Vroeger werkten deze apparatuur op diesel , maar deze machines hebben de transitie al doorgemaakt . Daarnaast genereren zo ook minder herrie , een prettige bijkomstigheid voor mijn medewerkers . Machines met veel tractie zoals zware rupskranen zie ik niet elektrisch worden . Daarvoor denk ik eerder aan oplossingen als waterstof of biodiesel . Anders krijg je nooit het vermogen om zware werkzaamheden uit te voeren . Met de opkomst van Euro 7-motoren zijn we voor de ‘ zware jongens ’ al goed bezig . En vergeet niet : we hebben grote moeite woningen op het elektriciteitsnetwerk aan te sluiten . Stel je voor dat daarop ook opeens werktuigparken moeten worden aangesloten .”
Voor de volgende editie vraagt René Knipscheer aan Geert Abbink van Abbink Boekelo Wegenbouw : “ Hoe zie jij de toekomst van asfalt en de emissieverlaging hieromtrent ?”