BRIEF UIT BRUSSEL | JULI 2022 | BNL | 17
WEDEROPBOUW
Onze sector heeft dagelijks te maken met de gevolgen van de oorlog in Oekraïne . Prijsstijgingen en schaarste van materialen zijn aan de orde van de dag en leiden vaak tot moeilijke situaties om projecten tot een goed einde te brengen .
Vanzelfsprekend zijn wij in Nederland niet de enigen die met deze consequenties te kampen hebben . Onze Europese koepelorganisatie FIEC inventariseert met regelmaat de situatie per land en welke maatregelen er genomen moeten worden . Ook worden de prijsontwikkelingen van staal , cement , bitumen en hout onderling vergeleken . En in sommige landen zijn er ook forse personele consequenties : bouwvakkers uit Oekraïne zijn vertrokken om mee te helpen bij de verdediging van hun land .
Er wordt ook al verder vooruit gekeken . Als de oorlog is afgelopen , ligt er natuurlijk een enorme klus om het land opnieuw op te bouwen en alle vernielde gebouwen , bruggen en kantoren opnieuw op te bouwen . We waren enigszins verrast toen we al in mei een brief ontvingen van de Confederation of Builders of Ukraine , de brancheorganisatie van de bouwers in dat land . Een brief waarin deze CBU oproept om vooral geen zaken te doen met Russische bedrijven ( een oproep waaraan door alle Europese sanctiemaatregelen inmiddels is tegemoetgekomen ). Maar ook nodigt deze brancheorganisatie hun Europese collega ’ s uit om mee te denken over de wederopbouw . Ze hebben het dan vooral over de sloop van alle vernielde gebouwen en infrastructuur én de verwerking / recycling van het bouwafval ( en over slimme en snelle manieren om de inwoners te huisvesten ).
Afgezien van deze zaken vragen ze ook zeer terecht voor een goede coördinatie en afstemming van de hulpstromen die na het einde van de oorlog op gang gaan komen . FIEC heeft daartoe samen met de Internationaal opererende bouwers ( EIC ) een Task Force opgericht die als doel heeft deze coördinatie te verzorgen . Maxime Verhagen , sinds mei 2022 bestuurslid van FIEC , is tot deze Task Force toegetreden .
Het idee is dat de vraag uit Oekraïne en het aanbod van hulp , materialen en diensten uit de verschillende Europese lidstaten bij elkaar wordt gebracht en afgestemd . Op deze manier kan alle hulp zo efficiënt mogelijk worden ingezet en worden doublures en chaos voorkomen . Bouwend Nederland wil dit initiatief ten volle ondersteunen . Ook hier levert een slimme Europese samenwerking een veel beter resultaat op dan de optelsom van alle nationale initiatieven die met de beste bedoelingen langs elkaar werken .