BNL2-2022 | Page 11

TEKST | JACOB-JAN ESMEIJER
VEILIGHEID | JULI 2022 | BNL | 11

VEILIGHEIDSLADDER : TREDE VOOR TREDE OMHOOG

Om ervoor te zorgen dat de veiligheidscultuur in brede zin verbetert , heeft een aantal bouwondernemingen en opdrachtgevers de Governance Code Veiligheid in de Bouw ( GCVB ) opgesteld en in januari 2014 ondertekend . Een van de initiatieven van de GCVB is de Veiligheidsladder . Deze ladder , ook wel bekend als de Safety Culture Ladder , is een meetstandaard om te kijken waar organisaties op het gebied van veiligheidsdenken staan . Zowel de cultuur als het gedrag rondom veiligheidsaspecten worden hierbij in kaart gebracht .
De Veiligheidsladder verschilt ten opzichte van VCA , een methodiek die meer is bedoeld om systemen en processen te auditen . De Veiligheidsladder kijkt of dat wat de directie zegt ook daadwerkelijk op de werkvloer landt ( en omgekeerd ). Kortom : voor deze veiligheidscertificering gaat men in de hele organisatie het gesprek aan . Bouwend Nederland is positief over de Veiligheidsladder en omarmt het initiatief , zegt Clemens van den Enden die als Beleidsadviseur Veiligheid bij Bouwend Nederland actief is . “ Over twee jaar ligt de ‘ lat der veiligheid ’ nóg hoger .”
Vanaf 1 januari van dit jaar zijn organisaties verplicht om op minimaal de tweede trede ( van in totaal vijf ) van de Veiligheidsladder te staan . Van den Enden : “ Dit geldt voor bedrijven die zich willen inschrijven op GCVB-gerelateerde aanbestedingen . Je kunt dus alleen aan de slag als je minimaal op trede 2 staat . Externe partijen zoals Aboma Certificering komen dan langs voor een gesprek met ‘ de gehele organisatie ’. Als alles goed gaat , volgt de certificering .”
Verhogen van veiligheidsbewustzijn Zoals gezegd , is Bouwend Nederland een voorstander van de Veiligheidsladder . “ We zijn van mening dat dit in de hele bouwsector het veiligheidsbewustzijn verbetert . Wij zijn ervan overtuigd dat veiligheid gedijt bij verandering van zowel cultuur als gedrag . Een lijst met veiligheidsaspecten opstellen en deze bijhouden is uiteraard goed , maar medewerkers moeten zich er dan wel aan houden . Een dergelijke checklist verliest zijn toegevoegde waarde als er niets mee gedaan wordt . Beter iemand in dienst die zonder lijstje iets goed uitvoert dan iemand slechts hokjes afvinkt .”
Self-assessment In de afgelopen periode heeft Bouwend Nederland diverse initiatieven ontplooid zodat organisaties op de tweede Veiligheidsladdertrede komen . Zo werd er samen met Aboma Certificering een cursus voor het doen van de self-assessment ontwikkeld . Van den Enden : “ Naar aanleiding van de feedback uit de branche op de Veiligheidsladder zal er later dit jaar een herziene versie komen ; deze cursus zal daarop worden aangepast . Daarnaast zijn we al bezig met de voorbereidingen van een cursus voor de stap van trede 2 naar trede 3 die vanaf 1 januari 2024 zal gelden . Het is het belangrijk dat bedrijven zich nu al voor deze volgende stap klaarmaken . Ook ons veiligheidsprogramma Hein en guus biedt hierbij een helpende hand .”
Meer informatie debouwmaakthetveilig . nl
Contactpersoon Clemens van den Enden Adviseur Veiligheid c . vandenenden @ bouwendnederland . nl