INSTROOM | Juli 2021 | BNL | 23
In het Stimuleringsprogramma voor Behoud van Vakkrachten in de bouw & infra zetten Bouwend Nederland , Aannemersfederatie Nederland Bouw & Infra , Vereniging van Waterbouwers , NVB , vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers , FNV Bouwen & Wonen en CNV Vakmensen zich gezamenlijk in voor :
• aantrekken van nieuwe mensen ( jongeren en zij-instromers );
• blijven leren en ontwikkelen van vakkrachten in de sector ;
• beter inzicht in vaardigheden en competenties van medewerkers met het skillspaspoort ;
• vakonderwijs op maat ( flexibel en modulair );
• meer vakkennis over duurzaamheid .
Omdat de bouwvraag onverminderd hoog is , hebben de bouw en infra de komende jaren zo ’ n 60.000 extra werkkrachten nodig , zo stelt het EIB . Met een nieuw stimuleringsprogramma ter waarde van tien miljoen euro trekken werkgevers , vakbonden en overheid de komende twee jaar gezamenlijk op om vakkrachten voor de sector te behouden én nieuwe mensen te werven . “ Corona maakt duidelijk dat mensen een toekomstperspectief willen , en dat kunnen we bieden .”
Samen met de sociale partners investeren werkgevers in dit plan voor het behoud van vakkrachten de komende twee jaar tot wel tien miljoen euro in werving van nieuwe vakmensen en behoud van bestaande krachten . Mirjam Wildekamp , sinds februari van dit jaar programmamanager van het stimuleringsprogramma en auteur van het plan van aanpak , zegt : “ De instroom en doorstroom in de sector moet omhoog . Zonder gaan we het niet redden . Overheid , werkgevers en vakbonden gaan samen met bedrijven praktische haken en ogen rond behoud en instroom van vakkrachten uit de weg ruimen . We zullen bedrijven met een tegemoetkoming in de kosten de komende twee jaar stimuleren leerling werknemers ( bbl ’ ers ) op te gaan leiden . Het profiel van de bouw zullen we onder jongeren verhogen met de instroomcampagne jegaathetmaken . nl . Ook zullen we ons beter in de kaart spelen bij zij-instromers uit sectoren waar juist mensen hun baan verliezen .”
Eisenpakket De bouw zit te springen om instroom en doorstroom . En er zijn kansen . Op de website van het Nederlands Jeugdinstituut staat : “ In 2020 was 9,1 procent van de 15- tot 25-jarige beroepsbevolking werkloos ( 2019 : 6,6 procent ). De werkloosheid onder jongeren met een migratie-achtergrond was in 2020 met 14,6 procent bijna twee keer zo groot als die onder jongeren met een Nederlandse achtergrond ( 7 procent ).” Ook de algemene werkloosheidscijfers lopen door corona op . “ Misschien zoeken we wel gewoon verkeerd ”, zegt Marieke van der Post , adviseur en programmamanager bij Bouwend Nederland . “ Of zitten we vast in een onrealistisch eisenpakket voor nieuwe instromers .
Maar het is duidelijk dat er iets moet gebeuren om de bouwopgave te realiseren . De huidige situatie met te lage instroom moet worden vlotgetrokken .”
Skillspaspoort Een van de maatregelen die op de korte termijn veel aandacht krijgt , is de uitbouw van het Skillspaspoort . TNO heeft hiervoor in opdracht van Bouwend Nederland en Techniek Nederland een prototype ontwikkeld . In het Skillspaspoort voor vaklieden staan naast diploma ’ s ook certificaten en het biedt inzicht in ( ontwikkeling van ) competenties . Wildekamp : “ Een Skillspaspoort vergroot de arbeidsmobiliteit . Werkenden kunnen op basis van vaardigheden en competenties anders en breder worden ingezet dan alleen op basis van een diploma . Deze lijn is erg belangrijk voor behoud van personeel , maar ook voor doorstroming en heeft in deze eerste fase van het stimuleringsprogramma hoge prioriteit .” Sociale partners gaan voor werkenden en zij-instromers ook werken aan het finetunen van de infrastructuur . We onderzoeken of het leren op afstand kan worden bevorderd door het aanbod van digitale ontwikkeling vanuit de sector te vergroten . Wildekamp : “ Op deze laagdrempelige manier kunnen werkenden en instromers zich in eigen tijd en passend bij de eigen situatie zonder dagopleiding zelfstandig ontwikkelen .” Op een paritaire landings pagina kunnen doelgroep en werkgevers de opleidings- en baan mogelijkheden terugvinden . “ Het hebben van zichtbare carrièrepaden die mensen kunnen bewandelen langs de lijn oriëntatie , ontwikkeling en een baan is erg belangrijk ”, aldus Wildekamp .
Bouwkundige ervaring Van der Post : “ Corona maakt duidelijk dat mensen een toekomstperspectief willen . Dat perspectief kunnen we als bouw en infra bieden . Ik sprak iemand die in de horeca het hoofd niet boven water kon houden en zich nu richt op een toekomst als timmer man . Dingen moeten in beweging komen en gelukkig kunnen we daarvoor trajecten aanbieden .” Van der Post ziet bij bedrijven een welkome omslag bij de invulling van hun personeelsbehoefte . Sebastiaan Bruns , HR adviseur bij Dura Vermeer Bouw illustreert dat in het Almelo ’ s Weekblad : “ We leggen bij onze zoektocht naar bouwpersoneel geen nadruk op bouwkundige ervaring en kennis . Instromers zijn welkom . Het is belangrijker dat iemand de bouw mooi vindt , graag wil leren én van aanpakken weet . We hebben zo ’ n honderd collega ’ s die nieuwelingen graag de kneepjes van het vak willen bijbrengen . En mensen die dat graag willen óf nodig hebben bieden we bijscholing .” En die houding van geen cv of brief , maar gewoon een bak koffie werkt .