Tekst | Kees de Vries Foto | John Sondeyker
NU BOUWEN AAN MORGEN | Juli 2021 | BNL | 15
DE TOEKOMST BEGINT VANDAAG
Hoe kunnen Bouwend Nederland en de leden elkaar naar de toekomst toe nog meer versterken ? Dat is de insteek van het tweejarige project Nu Bouwen aan Morgen . Kennis- en informatiedeling op specifieke thema ’ s en het op gang brengen van een dialoog met betrokken partijen moeten de bouw klaar maken voor 2030 . Trends zijn immers ook zonder glazen bol zichtbaar .
Als voorloper in de energietransitie is het kantoor van Dassen Bouw in Susteren al twaalf jaar geleden door directeur Paul Dassen uitgerust met aardwarmte en -koeling en hiermee energieneutraal . De medewerkers van de onderneming die nieuwbouw , renovatie en verbouw doet voor particulieren en rijksoverheid hebben recentelijk een app in gebruik genomen voor de urenregistratie voor een soepele datastroom . Dit om digitalisering en de steeds zwaardere administratieve druk bij het bouwen in het elfkoppige bedrijf het hoofd te bieden . Pauls zoon Joey Dassen is de tweede generatie in het familiebedrijf en zegt : “ We zijn een vooruitstrevend bedrijf en willen graag meegaan in de nieuwste ontwikkelingen . Maar we kiezen onze eigen weg daarin . Grotere ondernemingen hebben de capaciteit om hier veel aandacht aan te besteden , maar het ontbreekt vaak aan vakkrachten . Wij beschikken juist over de vakmensen , maar hebben bij grote projecten een uitdaging in de kantoorcapaciteit . Maar met de juiste partners komen we samen tot een goed eindresultaat .”
Vier thema ’ s Het zijn bedrijfscases als deze die projectleider Hanneke van Eijndhoven van het tweejarige BNL-project Nu Bouwen aan Morgen graag over het voetlicht brengt . “ We hebben anderhalf jaar research gestopt in de vier thema ’ s ruimtelijke spreiding , energietransitie en -infrastructuur, waarde van bouwen en toekomst van werk . Op die onderdelen willen we leden motiveren en inspireren met elkaar en met ons in gesprek te gaan over trends en ontwikkelingen . Hoe kunnen we gezamenlijk de grote veranderingen in de bouw het hoofd te bieden ”. Nu Bouwen aan Morgen heeft anderhalf jaar lang kennis verzameld hoe de bouw er in 2030 uit zou kunnen zien . Op 7 december vorig jaar zijn scenario ’ s gepresenteerd op een congres en is de dialoog met leden en stakeholders opgestart . Niet globaal en theoretisch , maar praktijkgericht aan de hand van duidelijke voorbeelden . Van Eijndhoven : “ Neem de huidige stijging van de materiaalprijzen . Je moet nu al nadenken hoe je daarmee in de toekomst om kunt gaan . Bijvoorbeeld door meer circulair te gaan werken . Het uiteindelijk doel is toekomstbestendigheid van sector , leden en brancheorganisatie .”
En hoe werkt Dassen Bouw aan de toekomstbestendigheid ? “ We hebben recentelijk ons dienstenpakket uitgebreid met projectontwikkeling . Ook gaan we combinaties aan met grote installateurs om projecten in teamverband uit te voeren . Een treffend voorbeeld hiervoor is de verduurzaming van het Provinciehuis Limburg in samenwerking met Croonwolter & dros . De kracht hierbij is dat ieder zijn eigen werkzaamheden uitvoert ( bouwkundig en installatietechnisch ), maar wel altijd nadenkt of deze invloed hebben op andermans werkzaamheden . Met dergelijke combinaties denken wij ook in de toekomst mee te kunnen werken aan omvangrijke renovaties .”