BNL1-2022 | Page 58

30 | BNL | MAART 2022 | REGIOKATERN NOORD TEKST | PETRICK DE KONING FOTO | ALWIN KOOPS

“ SAMEN KUNNEN WE MEER IMPACT MAKEN ”

Leeuwarden sluit aan bij City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen

De komende jaren moet de manier waarop er gebouwd wordt en de materialen waarmee dat gebeurt , veranderen . De opgave is niet alleen meer huizen , maar vooral ook zo circulair en klimaatneutraal mogelijk . Conceptueel , industrieel en biobased bouwen kan daaraan bijdragen . In de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen bundelen steden , overheden , bedrijven en kennisinstellingen hun krachten om dit in de praktijk waar te maken . Ontwikkelmanager Léon Lijzenga en energiecoördinator Bouwe de Boer vertellen waarom de gemeente Leeuwarden deze City Deal heeft ondertekend .
De gemeente Leeuwarden heeft al jaren een ambitieus klimaatbeleid . Lijzenga : “ We sluiten aan bij de grotere ambitie dat Nederland in 2050 klimaatneutraal is . Het is duidelijk dat er de komende jaren flink gebouwd moet worden om het woningaanbod op orde te krijgen . Als we slim circulair en conceptueel bouwen , kunnen we samen met alle betrokkenen de CO2-uitstoot in de bouw verlagen en bijdragen aan een klimaatneutraal Nederland .”
Duurzaamheid stimuleren Het initiatief van de City Deals sluit heel goed aan bij de aanpak van Leeuwarden . De Boer : “ We staan in Leeuwarden heel positief tegenover circulariteit en biobased bouwen . De wens van de bouwbedrijven om te bouwen , biedt een goede kans om duurzaamheid te stimuleren . Daarbij zoeken we bewust zoveel mogelijk de samenwerking met alle betrokken partijen op . Op de manier creëren we een breed draagvlak voor circulariteit .”
Slim aanpakken Lijzenga en de Boer zien dat de wil om duurzamer te bouwen zeker bestaat . De vraag is echter hoe je dat slim aanpakt . “ In Friesland zijn al diverse initiatieven , zoals Circulair Friesland en Fossylfrij Fryslân . In deze netwerken zijn overheden en het bedrijfsleven , waaronder bouwbedrijven , in overleg over de kansen van biobased en klimaatneutraal bouwen . De vraag is hoe we samen de ideeën ook concreet maken .”
Een zetje geven Een voorbeeld is het idee van een Friese ondernemer om biobased isolatie van hennep te produceren . De Boer : “ Dat is op allerlei vlakken interessant . De hennep wordt lokaal geteeld , verwerkt in een fabriek in Friesland en vervolgens gebruikt voor de bouw van onze huizen . Biobased isolatie voorkomt energieverlies en legt ook nog CO2 vast . Als gemeente geven we dan graag een zetje . Met boeren , bouwers , architecten en overheden kijken we nu hoe we dit kunnen realiseren . Dit hebben we samen met Circulair Friesland en Fossylfrij Fryslân opgepakt . We maken coalities met maar één vraag : ‘ wie doet mee ’! Wethouder Hein de Haan van woningbouw is een belangrijke stimulerende kracht in dit initiatief . Een testcase met grote potentie .”
Meer doen Dit initiatief sluit naadloos aan bij de City Deal . Lijzenga : “ Er zijn veel welwillende partijen . Het is nu zaak om door te pakken en te laten zien dat het werkt in de praktijk . De City Deals geven een duwtje in de rug . Door kennis en ervaringen te delen , kunnen we veranderingen echt van de grond krijgen . Samen kunnen we meer doen en meer impact maken .”