TEKST | HANS SMIT VEILIGHEID | MAART 2022 | BNL | 23
BEWUST VEILIG DAG DIT JAAR OP 30 MAART
VEILIGER WERKEN DRINGT STEEDS DIEPER IN DNA BOUW EN INFRA
Veilig werken in de bouw en infra : dat is geen regel die je even van bovenaf kunt opleggen . Daarom is de aanstaande Bewust Veilig Dag op woensdag 30 maart aanstaande zo belangrijk . Dan wordt nog eens benadrukt dat iedereen op de bouwplaats verantwoordelijk is voor de veiligheid . In één seconde ben je zomaar slachtoffer óf veroorzaker van een ongeluk .
Het motto van de zesde Bewust Veilig Dag is dit jaar ‘ We blijven erop hameren ’. Volgens Clemens van den Enden , beleidsadviseur Veiligheid , wordt daarmee aangegeven dat veiligheid continu in het dna van iedereen in de bouw en infra moet zitten . “ Natuurlijk denk je in de eerste plaats aan veiligheid op de bouwplaats . Ben ik aangelijnd ? Zit mijn helm stevig ? Maar aannemers die derden inhuren moeten er voor zorgen dat zij hun veiligheid ook kunnen borgen . En ook opdrachtgevers moeten eisen stellen en zorgen dat er veilig gewerkt kan worden . Dat besef dringt gelukkig steeds meer door .”
Alles uit de kast De Bewust Veilig Dag wordt georganiseerd door samenwerkende brancheorganisaties in de bouw , techniek en onderhoud . Naast Bouwend Nederland zijn dat Techniek Nederland , OnderhoudNL en de Aannemersfederatie Bouw & Infra Nederland . De actie begint al ruim voor 30 maart . Op www . bewustveilig . nl kunnen bedrijven nu al posters , pamfletten en promotiemateriaal downloaden . Voorafgaand aan de dag zelf zal er een krant beschikbaar zijn die bedrijven kunnen printen voor in de bouwkeet . Deelnemers kunnen via de site games met het thema veiligheid spelen . veiligheidsinitiatieven soms als een extra last , maar door de kortere lijnen kan nieuw beleid sneller en goedkoper worden ingevoerd . Ik snap dat het inspanning kost , maar de resultaten zijn ook eerder zichtbaar .”
Veiligheidsladder Van den Enden verwacht ook veel van de veiligheidsladder die per 1 januari jongstleden van kracht is geworden . In de ladder verplichten grote opdrachtgevers ( Rijkswaterstaat en Rijksvastgoedbedrijf ) en enkele grote bouwbedrijven zichzelf en opdrachtnemers in de bouwketen om hun bedrijfscultuur voor wat betreft veiligheid te laten toetsen . Dit leidt tot certificering die in treden loopt vanaf ‘ de intentie tot ’ tot en met ‘ 100 % veiligheid ’. Van den Enden verwacht dat ook andere opdrachtgevers dit zullen gaan gebruiken en steeds meer lidbedrijven ermee te maken krijgen . “ Daarom bieden we in onze Bouwend Nederland Academy cursussen over de veiligheidsladder aan . Ik verwacht dat deze ladder uiteindelijk zal bijdragen aan veiliger werken in de bouw .”
Bedrijfsvoering De beleidsadviseur veiligheid merkt dat het integreren van veiligheid niet voor alle bedrijven hetzelfde is . “ Grote bouwbedrijven hebben bijvoorbeeld een eigen KAM-manager of -afdeling die het beleid implementeren . Midden- en kleinbedrijven ervaren nieuwe