18 | BNL | MAART 2022 | STIKSTOF
EINDELIJK BEWEGING IN STIKSTOFDOSSIER
Optimisme over regeerakkoord Rutte IV
Het stikstofdossier komt in beweging . In het regeerakkoord van het kabinet-Rutte IV zitten elementen die grootschalige woningbouw en infrawerken weer op gang kunnen brengen . “ De grote uitdaging van het kabinet wordt nu om enerzijds landelijk de regie te nemen en het beleid anderzijds regionaal uit te voeren ,” zegt beleidsadviseur Richard Mulder . Hij is voor de stikstofplannen gematigd positief , omdat nogal wat aanbevelingen van de vereniging in de politieke plannen terugkomen .
Mulder neemt ons mee terug naar 2019 toen de Raad van State feitelijk alle bouw- en infra-activiteiten stillegde : “ Het was een koude douche , we voelden ons onheus behandeld . Zelfs de rechter vond dat de bouw onevenredig zwaar werd getroffen . En terecht , want de bouw en infra veroorzaken slechts 0,6 procent van het probleem .”
Frustraties Leden van Bouwend Nederland werden opeens geconfronteerd met extra procedures en onderzoeken of nieuwe aanvragen die werden afgewezen . Dat leidde tot veel frustratie en verhoogde kosten en zorgde dat Bouwend Nederland direct in de actiestand ging en zich focuste op drie kernpunten : versterking van de natuur is nodig , een stikstof-ontheffingsbeleid voor de bouw en infra en een verder versnelde emissiereductie in de sector . Mulder : “ De stillegging was juridisch , technisch , financieel én politiek een probleem omdat ‘ nul uitstoot ’ de norm werd . De Stikstofwet van 2021 gaf enige lucht , maar grote woningbouwprojecten bleven toch liggen en de infra kreeg al helemaal weinig bewegingsruimte .”
Goede wil Het idee om het bouwmaterieel van zo ’ n 43.000 machines te vergroenen , leidde tot het initiatief De Groene Koers . De bouw en infra verplichten zich hierin om de stikstofbijdrage van het fossiele bouwmaterieel in 2030 met 60 tot 80 procent terug te brengen ten opzichte van het ijkjaar 2018 . “ Ondanks dat we 0,6 procent van het probleem zijn , willen we grote stappen zetten om gezamenlijk tot een oplossing te komen . Het gebaar van goede wil werkte want nu is er een rijkssubsidie van honderden miljoenen euro beschikbaar waarmee bouwbedrijven 40 à 50 procent van hun emissiereducerende materieelinvesteringen kunnen declareren .” De vereniging schat de totale vervangingssom echter op vijf miljard euro . Mulder : “ Dit wordt voor de bedrijven dus nog een hele investering . En vergeet niet dat nogal wat emissiearme of emissieloze machines zich nog in de ontwikkelingsfase bevinden .”
“ Iedereen wilde tot een oplossing komen ”