TEKST | PETRICK DE KONING
INNOVATIE | MAART 2022 | BNL | 15
BOUWEND NEDERLAND INNOVATIEPRIJS 2021-2022
‘ Daag Technasiumleerlingen uit om Nederland mooier en duurzamer te maken ’
Hoe geef je leergierige havo- en vwo-leerlingen een goed beeld van de veelzijdigheid van de bouw- en infrasector ? Door ze uit te dagen met een concrete opdracht om Nederland écht mooier , beter en duurzamer maken . Dat doen Bouwend Nederland en Stichting Technasium alweer zes jaar . Dit jaar deden weer enthousiaste 4 havo- en 4 vwo-teams uit heel Nederland aan de Innovatieprijs mee . Na een spannende strijd ging de winst naar het havo-team van het Stedelijk Dalton College uit Alkmaar . Het team van het Caland Lyceum in Amsterdam sleepte de vwo-prijs binnen .
De bouw en infra staan te springen om nieuwe mensen , geeft Vera van Rossem , beleidsadviseur onderwijs van Bouwend Nederland , aan . “ De focus van technasiumscholen past perfect bij onze sector . Ze besteden veel aandacht aan samenwerken in bèta-technische projecten . Hierbij zoeken ze ook de verbinding met bedrijven om aan de slag te gaan met echte maatschappelijke uitdagingen . Onze jaarlijkse technisch ontwerp- en onderzoekswedstrijd biedt die kans .”
Droge voeten houden De opdrachten voor de Innovatieprijs zijn uitdagingen waar Nederland momenteel voor staat . Dit jaar staat watermanagement centraal , een infraonderwerp . Infra en bouw wisselen elkaar elk jaar af . Van Rossem : “ Klimaatverandering verandert ook onze strijd met het water . De vraag is hoe we droge voeten houden .” De teams moesten de zoet- of zoutwatervraagstukken in hun regio inventariseren . In het verlengde hiervan hebben ze een regionaal deltaprogramma ontwikkeld en getest .
Link met de praktijk De praktische opdrachten stimuleren leerlingen om in de huid van de infraprofessional te kruipen . “ Hierbij krijgen ze wel hulp ”, zegt Van Rossem . “ Er is een informatiepakket voor docenten en teams hebben
contact met inhoudelijke experts in de regio . Zij begeleiden de teams bij het uitwerken van de ideeën . Dit biedt expertbedrijven de kans om de schoonheid van werken in de bouw en infra uit te dragen .” De regionale adviseurs Onderwijs & Arbeidsmarkt , de Vakgroep Civiele Bouw en Civilion , het landelijk kennis- en opleidingscentrum voor de civiele bouw , helpen teams bij het vinden van experts .
Origineel en creatief De competitie was dit jaar weer spannend . De vijf finalisten voor havo en vwo presenteerden hun projecten op 17 februari aan de juryleden . Hoewel de finale online was , had dit geen invloed op de gedrevenheid en creativiteit van de teams . De juryleden waren unaniem onder de indruk van de originaliteit en gedetailleerdheid van de plannen . Bovendien hadden de teams de tips van de experts goed uitgewerkt .
Uiteindelijk gingen de prijzen dus naar het Stedelijk Dalton College en het Caland Lyceum . Van Rossem : “ De creativiteit en het niveau van de leerlingen heeft me wederom verrast . Op die leeftijd denken ze veel meer ‘ out of the box ’ en zijn ze nog minder door kennis belemmerd . Dat is leuk om te zien . We kunnen niet wachten om technasiumleerlingen ook volgend jaar uit te dagen én te enthousiasmeren voor de bouw- en infrasector .”
Meer informatie debouwmaakthetslim . nl bouwendnederland . nl / innovatieprijs