BNL1-2022 | Page 11

TEKST | HANS SMIT
CAO | MAART 2022 | BNL | 11
VERENIGING IN TWEE RONDEN OP ZOEK NAAR MENING LIDBEDRIJVEN

“ DE LEDEN STELLEN ONZE PRIORITEITEN BIJ NIEUWE CAO-ONDERHANDELINGEN ”

Bouwend Nederland begint binnenkort in elke regio ledengesprekken over de aanstaande cao-onderhandelingen . Lidbedrijven kunnen kenbaar maken welke onderwerpen zij prioriteit geven om straks met de bonden te bespreken . Manager Arbeidsvoorwaarden en Advies Erik Tierolf is vooral op zoek naar punten die op middellange termijn de toekomst van de bouw en infra zullen beïnvloeden .
Vroeger werden de leden per brief geraadpleegd over aanstaande onderhandelingen over een nieuwe cao . Tierolf : “ Daarop kreeg ik dan zo ’ n 600 reacties en dat is eigenlijk heel erg mooi . Door de manier van vragen kregen we echter een zee van kleine onderwerpen terug . Die versnipperde input konden we niet ‘ laden ’ om een toekomstvisie te ontwikkelen waarmee we naar de bonden konden .”
In 2018 en 2019 werd gekozen om per regio open gesprekken met de leden te voeren . Tierolf : “ Die gingen dan bijvoorbeeld over ‘ de arbeidsmarkt in 2030 ’. Eerst formuleerden we de horizon en dan hoe we daar terecht konden komen . Ik herinner me dat zo de dialoog over de regeling voor zwaar werk is ontstaan . Er was zorg over ouderen en dat leidde uiteindelijk tot concrete voorstellen die onze onderhandelaars op tafel konden leggen .”
Prikkelen Vanwege corona vinden de raadplegingen dit jaar in eerste instantie online plaats in de vijf bekende regio ’ s Noord , Oost , Zuid en de twee randstedelijke regio ’ s Noord en Zuid . Tierolf : “ De regiobestuurders weten heel goed wat er bij hen in de regio speelt en welke werkgevers vaker hun vinger opsteken of hun visie graag delen . Die worden nog eens extra geprikkeld om deel te nemen . Dat verdiept de discussie en werkt verfrissend .” De eerste ronde zal medio februari van start gaan .
De resultaten van de eerste ronden worden verzameld en gebundeld tot agendapunten voor de tweede ronde , die voor de zomervakantie gepland staat . “ Dan willen we echt de diepte in en het liefst met fysieke bijeenkomsten . Dan vragen we de leden bijvoorbeeld om prioriteiten te stellen . Maar we willen ook weten in hoeverre ze bereid zijn de kosten van de voorstellen te dragen ”, zegt Tierolf . Uiteindelijk komen de resultaten terecht in de voorstellenbrief waarmee de onderhandelaars aan de slag kunnen .
Koopkracht Er zijn volgens Tierolf nog meer voordelen . “ Zo kan het gebeuren dat er tijdens de sessies onderwerpen worden ingebracht , waarvan we weten dat de bonden die graag willen bespreken . Zoals bijvoorbeeld de arbeidsvoorwaarden voor UTA-werknemers . Dan is het voor de onderhandelaars erg prettig als ze weten hoe onze leden hierover denken .” De adviseur vermoedt dat kwesties als behoud van vakkrachten , leren / ontwikkelen van medewerkers , maar ook de koopkracht op de agenda zullen komen . De huidige cao loopt eind 2022 af .
Meer informatie bouwendnederland . nl / cao
Contactpersoon Erik Tierolf Manager Arbeidsvoorwaarden en Advies e . tierolf @ bouwendnederland . nl