BNL1-2021 | Page 57

Tekst | Joost Hanraets
Foto | BAM , Versluys en Zoon
VAKGROEP | Februari 2021 | BNL | 41

Elektrische wals : de volgende stap in duurzame wegenbouw

Duurzaam bouwen wordt de norm . Dat geldt ook voor de wegenbouw , waar opdrachtgevers steeds vaker expliciet vragen om elektrische productiemachines , zoals de elektrische wals . Hoe kunnen bouwbedrijven hun wegenbouw verduurzamen en welke rol kan de elektrische wals daarin spelen ?
“ Niet alleen onze opdrachtgevers vinden duurzaamheid belangrijk – ook de bouwbedrijven zelf besteden veel aandacht aan duurzaamheid ”, zegt Ron Wesseling , Verenigingsmanager van de Vakgroep Bitumineuze Werken bij Bouwend Nederland . “ Dat zien we terug in initiatieven als De Groene Koers .” Dit is een platform opgericht door de bouw- , infra- en groensector zelf . Met als doelstelling om de uitstoot van werktuigen terug te dringen tot nul in 2030 .
Hoe maak je asfalt duurzamer ? Op het gebied van asfalt kunnen bouwbedrijven de emissie op verschillende manieren minimaliseren . Zo zoeken ze momenteel naar manieren om de asfaltproductie duurzamer te maken . “ Dat gebeurt vanuit een technische invalshoek en vanuit recycling ”, licht Wesseling toe . “ Bij de technische productie wordt gekeken naar andere asfaltmengsels : welke grondstoffen in welke verhoudingen resulteren in een lagere uitstoot ? Op het vlak van recycling wordt onderzocht hoe we meer hergebruikt asfalt kunnen verwerken in nieuw asfalt .”
Zelf ontwikkeld Bij het terugdringen van de emissie kijkt de bouw- en infrastructuursector steeds vaker naar een derde optie : het gebruik van elektrische machines . Een voorbeeld daarvan is de elektrische wals . “ De elektrische wals bevindt zich nu nog in een experimenteel stadium ”, zegt Wesseling . “ Bouwbedrijven die een dergelijk apparaat gebruiken , hebben deze grotendeels zelf ontwikkeld door een dieselwals om te bouwen . Een knap staaltje , waar veel engineering bij komt kijken .”
Niet in de catalogus Elektrische walsen worden eenvoudigweg niet aangeboden door de grote fabrikanten . Maar er zijn meer redenen waarom veel bouwbedrijven er nog geen gebruiken . Wesseling : “ De accu ’ s gaan meestal geen hele werkdag mee . Dat betekent dat ze tussentijds moeten worden gewisseld of opgeladen , terwijl er op de bouwlocatie vaak geen laadpalen zijn .”
Maar de elektrische wals blijft volgens Wesseling geen zeldzaamheid . Hiermee kunnen bouwbedrijven immers voldoen aan de steeds striktere duurzaamheidseisen van gemeentelijke en provinciale overheden . “ Daarnaast gaan de technologische ontwikkelingen snel , bijvoorbeeld op het gebied van accu ’ s of waterstof als energiedrager ”, vertelt Wesseling . “ Ook kan ik me voorstellen dat fabrikanten met een schuin oog kijken naar bouwbedrijven die zelf walsen ombouwen . Het is in mijn ogen een kwestie van tijd voordat aannemers de elektrische wals wel in de catalogus terugvinden .”
Meer informatie www . bouwendnederland . nl / vbw
Contactpersoon Ron Wesseling Secretaris Vakgroep Bitumeuze Werken r . wesseling @ bouwendnederland . nl