BNL1-2021 | Page 55

Tekst | Kees de Vries
ADVIES | Maart 2021 | BNL | 39
NA 40 JAAR NIEUW LOON- EN FUNCTIEGEBOUW BOUW EN INFRA PRIORITEIT BIJ CAO-BESPREKINGEN

VEREENVOUDIGING EN MODERNISERING

Het nieuwe functiegebouw voor bouw en infra is al enige tijd klaar . Adviseur Beleid en Verenigingszaken Fenneken Lamaker hoopt dat werkgevers en werknemers later dit jaar met een opleverdatum voor het bijbehorende uniforme loongebouw komen . “ Zorgvuldigheid is hierbij heel belangrijk . Iedereen krijgt er mee te maken en het gaat om veel geld .”
Een aantrekkelijke sector die werknemers perspectief biedt , waarin helder is wat de functies zijn en welk salaris daarbij hoort . Dat is kort gezegd de insteek waarmee werkgevers- en werknemersorganisaties werken aan modernisering van het sterk aan achterstallig onderhoud lijdende functie- en loongebouw voor de circa 100.000 medewerkers in bouw en infra . Na een uitgebreide inventarisatie van huidige functies bij circa 250 representatieve bedrijven , kwam in 2017 het functiegebouw klaar . Inmiddels zijn partijen al geruime tijd bezig met het ontwerpen van een nieuw loongebouw . Fenneken Lamaker , projectleider vanuit de werkgeverskant , zegt : “ Het nieuwe functiegebouw kent 140 functies . Oude zijn vervallen , bestaande zijn opnieuw beschreven en nieuwe functies als omgevingsmanager , kopersbegeleider en BIM-ontwerpfuncties zijn toegevoegd . Ook is voor analyse , weging en waardering van functies de oude Berenschot-systematiek verlaten en is overgestapt op het zogenoemde ORBA-systeem . Niet een diploma is leidend voor de inschaling , maar juist taken , verantwoordelijkheden en vakbekwaamheid . Zo kent het huidige systeem alleen een timmerman I en II . In het nieuwe systeem zijn er drie niveaus : A , B en C . Door het toevoegen van een niveau C geven we de timmerlieden die moeilijke renovatieopdrachten en restauratiewerk uitvoeren beter aansluitende functiebeschrijvingen .”
Bouwplaats én uta Bij het inpassen van de nieuwe functiegroepen ( niveaus ) in de twee huidige loongebouwen , bleek al gauw dat dit niet aansloot op de bestaande loongroepen en loonschalen . Lamaker verduidelijkt : “ Ondanks een gedeelde cao , hebben bouwplaats en uta-personeel sinds de jaren tachtig een eigen loongebouw dat qua opzet en opbouw sterk van elkaar verschilt . Werkgevers en werknemers willen dit harmoniseren tot één functie- en loongebouw . Dat is ingewikkeld , want de twee loongebouwen verschillen veel van elkaar en eventuele ingrepen raken direct de huidige situatie .”
Aantrekkelijk Lamaker : “ Eén van de uitgangspunten is dat het nieuwe functie- en loongebouw zo goed mogelijk budgetneutraal wordt gerealiseerd . Daarom zijn verschillende concept-loongebouwen doorgerekend op financiële gevolgen . Cao-partijen hebben inmiddels een aantal conceptloongebouwen ontworpen die ter bespreking op tafel liggen . “ Ondanks de complexiteit is er consensus dat een modern functie- en beloningssysteem niet alleen duidelijkheid moet bevorderen , maar ook moet bijdragen aan de aantrekkelijkheid van de sector ”, aldus Lamaker . “ Want daar doe je het uiteindelijk voor .”
Als cao-partijen het eens zijn over een nieuw functie- en loongebouw , begint een uitgebreide informatie- en voorlichtingsronde door Bouwend Nederland .
Meer informatie www . bouwendnederland . nl / fuwa
Contactpersoon Fenneken Lamaker Adviseur Sociale zaken f . lamaker @ bouwendnederland . nl
Contactpersoon Bouwend Nederland Advies 079 – 3 252 250 advies @ bouwendnederland . nl