BNL1-2021 | Page 48

32 | BNL | Maart 2021 | INNOVATIE Tekst | Robin van Essel

SONDEREN ZONDER EN GELUIDSOVERLA

BAM INFRA INTRODUCEERT HYBRIDE SONDEERTRUCK

Opnieuw komt BAM Infra Nederland met een duurzame primeur . Wie de gloednieuwe hybride sondeertruck van het bedrijf op een project inzet , bespaart niet alleen brandstof maar minimaliseert CO 2
-uitstoot en vermindert ook geluidsoverlast voor omwonenden .
“ Een van de grotere uitdagingen waar de branche voor staat ”, zo noemt Bert Ooms , woordvoerder bij BAM Infra Nederland , de opgaven van emissieloos bouwen . Je zou desondanks kunnen zeggen dat BAM op de goede weg is . Naast innovaties als duurzaam asfalt en slimme voorspelmodellen voor onderhoud , richt het bedrijf zich volop op het verduurzamen van zijn materieel . Na de elektrische statische wals in 2020 heeft het bedrijf opnieuw een primeur in handen met de hybride sondeertruck .
“ We zoeken duurzame alternatieven voor al het groot materieel ”, vertelt Ooms . “ Als dat alternatief er niet is , dan bouwen we het zelf , zoals in het geval van de elektrische wals .” De kennis om een 4x4-sondeertruck hybride te maken had BAM Infra echter ook nog niet in huis : die werd gevonden bij sondeerleverancier A . P . van den Berg .
Nul uitstoot en geluidshinder Op de weg verplaatst de truck zich met een schone dieselmotor . Maar op de bouwplaats neemt de elektromotor het volledig over , van de verplaatsing op rupsbanden tot de aandrijving van het sonderen ten behoeve van het bodemonderzoek zelf . De accu houdt het negen uur vol . “ De uitstoot van CO2 en stikstof en de geluidshinder ter plekke zijn dus gewoon nul .” De sondeertruck wordt inmiddels gebruikt , dit jaar bekijkt BAM de mogelijkheden voor een tweede hybride exemplaar .
Waterstof Nu er met het de eigen statische wals inmiddels ook volledige elektrisch materieel rondrijdt , klinkt hybride wellicht wat achterhaald . Maar niks is minder waar , meent Ooms . “ De truck bespaart vijftig liter brandstof per dag , wat 34.000 kilo CO2 per jaar scheelt . Ook de dieselmotor voldoet aan de hoogste emissie-eisen . Uiteindelijk willen we naar een volledig emissieloos bouwproces , maar we denken dat dit over een aantal jaar veel efficiënter kan . We kijken daarvoor naar tal van alternatieven .”