CAO De cao bouw & infra was per 1 januari 2020 verlopen. Met de coronamaatregelen in acht genomen hebben partijen toch onderhandeld. De uitdagingen waren namelijk groot. Op 29 juni hebben cao-partijen een resultaat bereikt. Over belangrijke thema’ s zijn besluiten genomen. De nieuwe cao Bouw & Infra heeft een looptijd van 1 januari tot en met 31 december 2020.
Voor bouwplaatsmedewerkers geldt dat zij vanaf 2021 drie jaar eerder kunnen stoppen met werken. Deze Zwaarwerkregeling overbrugt het AOW-gat dat zou ontstaan als werknemers eerder zouden stoppen. Bouwend Nederland heeft via webinars de inhoud naar de leden gebracht. Cao-partijen hebben de webpagina www. zwaarwerkregeling. nl opgezet om vanuit één punt te communiceren over de regeling.
Moderne cao
Na jaren onderhandelen is de cao nu eindelijk leesbaar geworden. De hoofdstukindeling is vernieuwd. De cao begint nu met de onderwerpen die in de praktijk van alledag het meest opgezocht worden: arbeidsovereenkomst, arbeidsduur, vrije tijd en inkomen. Onderwerpen zoals loopbaan en arbeidsomstandigheden- hoe belangrijk ook – komen daarna. Het laatste hoofdstuk gaat onder andere over definities en de werkingssfeer van de cao. Ieder hoofdstuk is verdeeld in paragrafen en subparagrafen, steeds met een titel die aangeeft waar het over gaat. Dit maakt het zoeken makkelijker. Een subparagraaf is verdeeld in bullets die ieder een bepaald onderdeel van het onderwerp behandelen.
Corona-protocollen
Medio maart hebben cao-partijen het protocol‘ Samen veilig doorwerken’ opgesteld dat beschrijft hoe je veilig kunt doorwerken. Direct na de lockdown kon de bouw- en infrasector laten zien hoe met juiste maatregelen er veilig kan worden doorgewerkt. Ook hebben cao-partijen een helpdesk voor vragen over het doorwerken tijdens corona opgericht.
Meer informatie
> Zwaarwerkregeling > Webinar Zwaarwerkregeling > Cao Bouw & Infra 2020
Terugblik 2020 23