BNL Terugblik 2020 | Page 32

Mobiliteit en infrastructuur
Om ons in de toekomst op een prettige en snelle manier te kunnen verplaatsen, moeten er nu beslissingen genomen worden over en budget worden vrijgemaakt voor de aanleg van rail,( fiets- en vaar) wegen, stations, maar ook voor het aantal parkeerplaatsen in een wijk of het ontsluiten van nieuwe woonwijken. Bouwend Nederland is blij met de 777 miljoen euro die gemeentes kregen toegekend op Prinsjesdag om een begin te maken met de aanpak van achterstallig onderhoud van lokale infrastructuur. Positief is ook dat er projecten van Rijkswaterstaat naar voren zijn gehaald door de minister.
Onderzoek Kwaliteit Fietsroutes naar Middelbare Scholen
Ingenieursadviesbureau Sweco deed in opdracht van Bouwend Nederland onderzoek naar de kwaliteit van fietsroutes naar middelbare scholen. De drukke fiets paden die middelbare scholieren gebruiken op weg naar school, zijn voor het overgrote deel niet berekend op de stroom scholieren die ze moeten verwerken. Van de bijna 6.200 kilometers fietspad in Nederland die als‘ druk’ zijn gemarkeerd en die door veel scholieren worden gebruikt, is gemiddeld 81 procent te smal. Om fietspaden veilig en comfortabel te maken, is een investering nodig tussen de 413 miljoen en 2,2 miljard euro. Bouwend Nederland pleit voor een jaarlijks extra budget van 1 miljard euro voor gemeentelijke infrastructuur.
De Groene Koers
Begin 2020 ging De Groene Koers voor Bouw & Infra officieel van start. Deze samenwerking tussen Bouwend Nederland, BMWT en CUMELA richt zich op het verder verminderen van uitstoot van emissies door mobiele werktuigen en( bouw) materieel. De pitchdagen van De Groene Koers op 5 en 7 februari 2020 gaven inzicht in toepasbare emissie-reducerende maatregelen. Bijvoorbeeld mobiele batterijen, bepaalde brandstofadditieven, gebruik van lokale energie en afvang van lokale emissies via filters. Hiernaast zijn er aan het einde van het jaar initiatieven genomen voor Koersprojecten, waarbij in samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer op projectniveau afspraken worden gemaakt van emissiereductie tot emissieloos werken, de consequenties daarvan en de eventuele partijen die daarbij kunnen worden ingezet.
PFAS
Veel bouw- en infraprojecten liepen sinds 2019 vertraging op door de PFAS-problematiek. Bouwend Nederland heeft in gesprekken met de minister en de Tweede Kamer daarom gepleit voor een werkbare norm voor PFAS, zodat projecten weer konden worden vlot getrokken. Op 1 juli 2020 werd, mede door de lobby van Bouwend Nederland, het Tijdelijk Handelingskader PFAS aangepast. Door de verruimde norm kon een aanzienlijk deel van de stilgevallen projecten weer van start gaan.
Meer informatie
> De Groene Koers > Sweco onderzoek kwaliteit fietsroutes > Met verruimde PFAS-norm kan infrasector weer van start Terugblik 2020 17