Duurzaamheid
Bouwend Nederland werkt aan gezonde , veilige en betaalbare woning- , utiliteitsbouw en grond- , weg- en waterbouw met geringe impact op het milieu . De duurzaamheidsambities zijn hoog , maar helaas is het aandeel duurzaamheid in aanbestedingen nog te gering . Naast circulariteit , energietransitie en klimaatadaptatie is natuurinclusief bouwen een thema dat steeds belangrijker wordt .
Klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen
Bouwend Nederland , WoningBouwersNL en NEPROM vinden het belangrijk dat natuurinclusiviteit en klimaatadaptatie structureler meegenomen worden in bouwprojecten . Hierdoor kan de gebouwde omgeving extreme weersomstandigheden beter opvangen en bijdragen aan het behoud van de natuur . We zijn daarom samen met NEPROM , WoningBouwersNL , RVO / Duurzaamdoor en het ministerie van BZK gestart met het KAN-Platform ( Klimaatadaptief bouwen met de Natuur ). Partijen die zich aansluiten , starten allen voor 2023 met een KAN-woningbouwlocatie . Deze kennis en ervaring wordt gebundeld en gedeeld . Daarnaast wordt gekeken wat aanvullend nodig is om klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen structureler vorm te geven .
Circulaire economie
Binnen de landelijke Platforms CB23 , BTIC en het Transitieteam Circulaire Bouweconomie werken we samen met tientallen ketenpartners vanuit Rijksoverheid , bedrijfsleven , wetenschap en onderwijs aan bouwbrede afspraken op weg naar een circulaire bouweconomie . In 2020 is binnen het BTIC Kennis- en Innovatieprogramma ‘ Circulaire Bouweconomie ’ gepubliceerd . Deze richt zich op de programmalijnen : transitie , innovatie en impact meten en sluit direct aan op de transitieagenda circulaire bouw .
Energietransitie
In 2020 werkte Bouwend Nederland mee aan de uitwerking van de Klimaatakkoordafspraken voor de energietransitie in de gebouwde omgeving . Het jaar stond met name in het teken van veel beleidsvoorbereidingen . Diverse subsidie-instrumenten , normeringen , wetsaanpassingen en een effectieve uitvoeringsstructuur zijn noodzakelijk om het Klimaatakkoord te realiseren . Bouwend Nederland nam deel aan verschillende adviescommissies , zoals het Programma Aardgasvrije Wijken . In 2020 is ook gestart met de Renovatieversneller , een programma om woningen versneld aardgasvrij te maken . Daarnaast speelden we een rol in het Kennis- en
Innovatieprogramma ‘ Integrale Energietransitie Bestaande Bouw ’ ( IEBB ) en in het leer- en innovatieprogramma ‘ Mensen Maken de Transitie ’.
Energiezuinige Nieuwbouw
Ook staken we veel energie in de voorbereiding en informatievoorziening over de wetsimplementatie van de nieuwe BENG-normen ter bepaling van de energieprestaties van energiezuinige nieuwbouw . Het platform ZEN ( Zeer Energiezuinige Nieuwbouw ) van het Lente-akkoord heeft meerdere BENG-publicaties uitgebracht . De BENG-normen treden per 1 januari 2021 in werking .
Meer informatie
12 Koninklijke Bouwend Nederland