Tekst | Kees de Vries |
Foto | René van den Burg |
BOUWAGENDA | BOUWENDNL | Oktober 2017 | |
13 |
ONTBIJTSESSIE BOUWEND NEDERLAND EN AEDES
" URGENTIE BOUWAGENDA IS IEDEREEN DUIDELIJK "
Verduurzaming van het corporatiebezit is een van de elf roadmaps van de Bouwagenda en onderdeel van de Woonagenda 2017-2021 . Teams van bouwers en corporaties gaan zich de komende maanden gezamenlijk buigen hoe het corporatiebezit tegen 30 procent lagere kosten kan worden verduurzaamd . Kennisdelen en samen innoveren is een noodzaak , zo werd tijdens een gezamenlijke ontbijtsessie in Den Haag duidelijk .
De traditionele relatie van opdrachtgeveropdrachtnemer is te beperkt om de ambities van de Bouwagenda te realiseren . De corporatiedirecteur verwacht van de bouwondernemer inzicht en innovatie bij het verduurzamen van het woningbezit . De bouwer verwacht van zijn kant een behoorlijke schaalgrootte en een scherpe en eensgezinde uitvraag . Om deze twee verwachtingspatronen op elkaar aan te laten sluiten en slimmer te gaan samenwerken , hielden Bouwend Nederland en Aedes op 5 september jl . een ontbijtsessie in Den Haag . Daarbij werd open en eerlijk gediscussieerd . Henk Homberg ( TBI Bouw en vicevoorzitter Bouwend Nederland ): “ Een goede bijeenkomst met een goede opkomst van circa 17 bouw- en corporatiedirecteuren en vijf vertegenwoordigers van Bouwend Nederland en Aedes .”
Wijkmatig Deelnemer Hester Van Buren , bestuursvoorzitter van Rochdale in Amsterdam noemt de bijeenkomst ‘ waardevol ’. “ De urgentie van de Bouwagenda is ons allemaal duidelijk . Bouwers hebben kennis van vastgoed , wij van de bewoners en hun behoeften . Als wij de handen meer ineenslaan dat zal dat voor alle partijen een veel beter resultaat geven .” Homberg : “ Bouwers willen best investeren in innovaties , maar dat kan niet zonder een bepaalde schaalgrootte en repetitie-effect . Het mooiste zou zijn elkaar te ontmoeten op het vlak van grootschalige gebiedsontwikkeling .” Rochdalebestuurder Van Buren ziet wel mogelijkheden . “ De corporatiewereld heeft behoefte aan meer betaalbare concepten in realisatie en beheer . De corporatie handen ineenslaan en samen inkopen , gebeurt nu nog te weinig . In Amsterdam zouden meerdere corporaties samen met bouwers zo langjarig wijkmatig in plaats van projectmatig kunnen werken . Dat moet volgens mij zowel de betaalbaarheid als innovatie en eindresultaat ten goede komen .” Homberg onderstreept daarbij de waarde van open kennisdeling . “ Als je als corporatie en bouwer gemeenschappelijk bij de Bouwcampus de vraag neerlegt hoe er slimmer gewerkt en geïnnoveerd kan worden , is er mijns inziens een slag te maken .”
Leiderschap Interne verzuiling bij zowel bouwers als corporaties die innovatie en samenwerking zouden kunnen vertragen , zou op directie- en bestuursniveau moeten worden opgelost door het tonen van leiderschap . Homberg : “ Je moet het niet alleen belijden met de mond , maar het dagelijks zelf in de praktijk brengen zodat je eigen organisatie ernaar handelt . Dat wordt nogal eens vergeten .” Van Buren : “ Leiderschap is erg belangrijk , alleen al om de doelstellingen en uitgangspunten van de beheer- en vastgoedtak van corporaties bij elkaar te brengen .”
Duurzaamheidschallenge Voorafgaand aan een nieuwe ontbijtsessie hebben koppels corporatiedirecteuren en bouwers huiswerk meegekregen . In een zogenoemde duurzaamheidschallenge ontwikkelen zij voorstellen hoe het corporatie bezit in lijn van de Bouwagenda 30 procent goedkoper CO₂-neutraal te krijgen is . Homberg : “ Samen , dus niet wachten op overheid , maar gewoon samen aan de slag gaan .” Van Buren : “ Het is een andere manier van met elkaar in gesprek gaan . Resultaatgericht , hoe we tempo kunnen maken en wat mij betreft inclusief vergroting van de huurdersbetrokkenheid .” •