BNL 2017-Special Duurzaamheid B&U | Page 6

6 | BOUWENDNL | Februari 2017 | SPECIAL DUURZAAMHEID
Tekst | Eva van Beveren
HELEN VISSER , BELEIDSADVISEUR BOUWEND NEDERLAND OVER ONTWIKKELINGEN BINNEN
079 - 3 252 105 h . visser @ bouwendnederland . nl

" NEDERLAND MOET NU ECHT VERSNELLING OM DOELEN

Op zowel landelijk als Europees niveau zijn afspraken gemaakt voor het verduurzamen van de woning- en utiliteitsbouw ( B & U ). In het SER Energieakkoord hebben bedrijfsleven en overheid vastgelegd dat in 2030 alle gebouwen gemiddeld een energielabel A moeten hebben en dat vanaf 2050 alle bestaande gebouwen in Nederland energieneutraal moeten zijn . Vanuit Europese regelgeving geldt vanaf januari 2021 de BENG-norm ; alle nieuwe gebouwen moeten ‘ bijna energieneutrale gebouwen ’ zijn .
Haalbaarheid duurzaamheidsambities
“ In de nieuwbouw gaan de ontwikkelingen snel . Binnenkort wordt zelfs de eerste energieneutrale woontoren van Nederland geopend . Technisch kan er veel , maar het marktconform op grote schaal bijna energieneutraal bouwen is nog een uitdaging . Binnen het Platform ZEN ( Zeer Energiezuinige Nieuwbouw ) werken leden van Bouwend Nederland , NVB , Aedes en NEPROM aan woningbouwprojecten die al voldoen aan de eisen die per januari 2021 zullen gelden en worden ervaringen sectorbreed gedeeld . Ook in de bestaande bouw wordt extra ingezet op duurzaamheid . Veel bedrijven en consortia investeren in energetische renovatieconcepten . Maar met het huidige tempo worden de doelen voor de gebouwde omgeving niet gehaald . Voor gebouweigenaren zijn er nog te veel belemmeringen om echt grootschalig te investeren in de verduurzaming van hun vastgoed .”
Consistent en langjarig beleid
“ Nederland moet nu echt naar een hogere versnelling schakelen om de doelen van het Energieakkoord te halen . Dat begint bij een consistent langjarig beleid voor de energietransitie .
Om de gebouwde omgeving efficiënter en goedkoper te verduurzamen en op te schalen zal nog meer moeten worden geïnnoveerd . Consistent langjarig beleid biedt ondernemers de mogelijkheid om grote investeringen verantwoord te nemen . Dat geldt ook voor investeerders . Door wisselingen in beleid , fiscale maatregelen of subsidie regelingen worden investeerders terughoudender voor langetermijninvesteringen in verduurzaming . Een goed voorbeeld is de onduidelijkheid rondom de salderingsregeling zonne-energie . Bouwend Nederland pleit daarom voor behoud van deze regeling . In het nieuwe Kabinet zou de energie transitie bij één departement moeten liggen en niet , zoals nu het geval is , versnipperd over verschillende departementen . Verduurzaming in de gebouwde omgeving vereist een integrale en langdurige aanpak waarbij het gaat om besparen én opwekken van energie .”
Inzet en ruimte voor regionale maatwerkoplossingen
“ De daadwerkelijke energietransitie gebeurt lokaal en regionaal . Dit is maatwerk en afhankelijk van vele factoren , waaronder de hoeveelheid