BNL 2017-Special Duurzaamheid B&U | Page 11

Nadat met verschillende partijen uit de bouw en infra is gesproken over het gebruik van duurzame materialen wordt nu alle informatie verzameld om de beoogde inhoud van het handvat te ontwikkelen . Naar verwachting zal rond april van dit jaar het handvat duurzaam materiaalgebruik online te raadplegen zijn ( via www . bouwendnederland . nl ). •
Tekst | Eva van Beveren SPECIAL DUURZAAMHEID | Februari 2017 | BOUWENDNL | 11
" Omdat bouwmaterialen het milieu niet onnodig mogen belasten , wordt er vanaf 2018 een grens gesteld aan milieubelasting van huizen en kantoren .
Vanaf januari 2018 is er een grens gesteld aan de milieubelasting van alle gebouwen . Duurzaamheid van materialen is ook onderdeel van wet- en regelgeving , bijvoorbeeld in de Milieuprestaties van gebouwen ( MPG ). Door de milieugegevens van het gebruikte materiaal in te voeren in een speciaal programma , wordt de duurzaamheid van een heel gebouw berekend . Hierdoor is te zien welke bouwdelen de meeste ( negatieve ) effecten voor het milieu veroorzaken en waarop het ontwerp verbeterd kan worden . Omdat bouwmaterialen het milieu niet onnodig mogen belasten , wordt er vanaf 2018 een grens gesteld aan milieubelasting van huizen en kantoren . Hierbij wordt uitgegaan van de productiewijze van de gebruikte bouwmaterialen , het transport , de levensduur van de materialen en de manier van afvalverwerking .
Vanuit allerlei hoeken zijn er dus eisen , wetten , vragen en ambities rondom duurzaam materiaalgebruik . Dit maakt het vooral voor de kleine en middelgrote aannemersbedrijven in de bouw- en infrasector behoorlijk ingewikkeld . Daarom laat Bouwend Nederland een praktische online-brochure ontwikkelen over duurzaam materiaalgebruik binnen de B & U- en GWW-sector . Een handvat waarin de beschikbare informatie over duurzaam materiaal gebruik wordt vertaald naar begrijpelijke teksten voor ondernemers en concrete tips en aandachtspunten waar zij in de praktijk echt iets aan hebben . “ De onderzoeksrapporten over bouwmaterialen staan vol met wetenschappe lijke informatie , maar wat heeft de ondernemer eraan ? Dat is de vraag die belangrijk is voor het handvat . Dat betekent dat je heel veel moet weglaten in de tekst maar dat het nog wel begrijpelijk moet zijn en dat is een hele uitdaging ”, aldus Marlies Peschier , adviseur bij adviesbureau
Stimular en verantwoordelijk voor de realisatie van dit handvat duurzaam materiaal gebruik . “ De wat kleinere bedrijven hebben vaak niet een afdeling of iemand specifiek die zich met duurzaamheid bezighoudt , dus is een handvat essentieel om je wegwijs te maken in de vele informatie die voorhanden is op het gebied van duurzame materialen en het gebruik daarvan ”.
Snelle ontwikkelingen duurzaamheid
Wanneer over duurzaamheid wordt geschreven gaat het vooral om tijdelijke informatie omdat de ontwikkelingen enorm snel gaan . Het is dus belangrijk een handvat als dit up-to-date te houden . “ Voor bedrijven is het lastig om alle ontwikkelingen bij te houden omdat er niet één database voorhanden is waar alles in staat . Het handvat dat wij maken , heeft natuurlijk een tijdelijke houdbaarheid omdat het om een momentopname gaat , daarom zullen van tijd tot tijd updates worden uitgevoerd om mee te gaan met de ontwikkelingen . Er staan ook universele tips in die wat langer meegaan zoals ; gebruik zo min mogelijk bouwmateriaal ook al is het nog zo duurzaam . Het aanbod van duurzaam materiaal daarentegen kan na een jaar sterk zijn uitgebreid ”, aldus Marlies Peschier .
Nadat met verschillende partijen uit de bouw en infra is gesproken over het gebruik van duurzame materialen wordt nu alle informatie verzameld om de beoogde inhoud van het handvat te ontwikkelen . Naar verwachting zal rond april van dit jaar het handvat duurzaam materiaalgebruik online te raadplegen zijn ( via www . bouwendnederland . nl ). •
Inhoud Handvat
In de brochure zullen uiteenlopende onderwerpen te vinden zijn op het gebied van duurzaam materiaalgebruik .
• Praktische schets van ontwikkelingen in wet- en regelgeving over ( duurzame ) bouw materialen . Ontwikkelingen waarvan de grenswaarde MPG in januari 2018 al ingaat .
• Korte schets van ontwikkelingen in de uitvraag van opdrachtgevers per marktsegment : GWW , Woningbouw , Utiliteitsbouw .
• Toelichting op instrumenten , milieuscores , milieukenmerken en de onderlinge verhoudingen : DuBoCalc , GPR gebouw , MPG , NMD , Dubokeur , etc . Voor wie en met welk doel zijn de verschillende instrumenten toepasbaar .
• Focus : bij welke processtappen en materialen is de grootste milieuwinst te halen , uitgewerkt voor GWW , Woningbouw , Utiliteitsbouw .
• Overzicht met circa 8 veelgebruikte materialen voor GWW , Woningbouw , Utiliteitsbouw ( waarop ook milieuwinst is te halen , zie punt 4 ) en per materiaal de duurzaamheidsaspecten en ontwikkelingen . Bij de duurzaamheidsaspecten nemen we zoveel mogelijk de fasen van de levenscyclus mee ( voor zover daar voldoende betrouwbare informatie over is ).
• Concrete tips en aandachtspunten voor duurzaam materiaalgebruik voor GWW en B & U .
Stimular adviseert bedrijven op het gebied van duurzaamheid en ontwikkelde voor Bouwend Nederland al eerder de MVO-zelfscan voor bouw- en infrabedrijven . Met de MVO-zelfscan kunnen bedrijven een overzichtelijk rapport opstellen over wat ze aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen ( MVO ) of duurzaamheid doen omdat steeds meer opdrachtgevers hierom vragen .
• Verwijzing naar goede voorbeelden ( o . a . projecten met doorgerekende MPG ).
• Begrippenlijst , praktische bronnen en links over duurzaam materiaalgebruik .