Juni 2017 | BOUWENDNL | 29 markt uitdaagt om met slimme oplossingen te komen. Zowel de VVD, het CDA als D66 onderschrijven dit in hun verkiezingsprogramma’ s. Concreet wil Bouwend Nederland daarnaast fors inzetten op een duurzamer gebouwde omgeving, bijvoorbeeld door duurzaamheid zwaarder te laten meewegen in aanbestedingen. Ook de VVD en D66 zijn daar voorstander van. De VVD is bovendien positief over financiële prikkels voor woning eigenaren die hun vastgoed verduurzamen, een ander speerpunt van Bouwend Nederland.
Extra inzet Toch vraagt een motorblok van VVD, CDA en D66 op onderdelen extra inzet van Bouwend Nederland. Zo wil Bouwend Nederland de verhuurderverheffing verlagen voor woningcorporaties die hun woningvoorraad verduurzamen.
Maar de VVD wil de verhuurderheffing verhogen, terwijl het CDA en D66 juist verlaging bepleiten. De uitkomst wordt bepaald door hoe principieel dit punt voor partijen is, en of er ergens een uitruil mogelijk is. Extra inzet vereist ook de fiscale behandeling van de eigen woning. Bouwend Nederland is tegen nieuwe aanpassingen aan de hypotheekrenteaftrek. Een gefaseerde afbouw is belangrijk om het vertrouwen op de woningmarkt vast te houden. D66 is voorstander van een versnelde afbouw. En dan is er nog de aanpassing van de ontslagvergoeding. D66 wil dat die vergoeding wordt opgebouwd vanaf de eerste werkdag dat een werknemer in dienst is. Bouwend Nederland vindt bij een ontslag via het UWV een transitie vergoeding sowieso niet nodig.
Aanhaken Kortom, een motorblok met VVD, CDA en D66 sluit op veel punten aan bij de inzet van Bouwend Nederland de komende jaren. Op enkele punten is extra lobby nodig. Toch blijven er op verschillende onderdelen vraagtekens. Bouwend Nederland pleit bijvoorbeeld voor maatwerk bij leegstand en ruimte voor utiliteits bouw. VVD en D66 onderstrepen dat in hun verkiezingsprogramma, maar het
Gericht investeren Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, besluit:“ Onze boodschap in aanloop naar de verkiezingen en daarna is altijd geweest: investeer in de toekomst van Nederland aan de hand van een concrete investeringsagenda, en zorg voor meer werkgelegenheid door werkgeverschap weer aantrekkelijk te maken. Er liggen grote ruimtelijke en maatschappelijke uitdagingen voor ons. Hoe we daar nu mee omgaan bepaalt hoe fijn het is om over 50 jaar in Nederland te wonen en te werken. Daarom vinden wij dat gericht investeren zo belangrijk. ontbreekt bij hen- en bij het CDA- nog aan visie op leegstand van zorgvastgoed. Bouwend Nederland wil op dit terrein meer bewust wording. Het blijft voorlopig koffiedik kijken. Als het motorblok er daadwerkelijk komt, welke politieke partijen schuiven er dan aan voor een meerderheidskabinet? Of krijgen we juist een minderheidskabinet van VVD, CDA en D66 dat op onderdelen met andere partijen samenwerkt? Of krijgen we een hele andere samenstelling? Op dit moment is niets zeker. Het definitieve kabinet kan de inzet van Bouwend Nederland nog behoorlijk wijzigen.
De Bouwagenda bevat de roadmaps om deze uitdagingen slimmer, innovatiever en efficiënter aan te gaan. De handvatten zijn er. Nu is het aan een nieuw kabinet om deze vast te pakken en- samen met wetenschap en marktpartijen- aan te sturen op een duurzame en innovatieve toekomst.” •