BNL 2017-03 | Page 37

Foto | Anke Bot
GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN | Oktober 2017 | BOUWENDNL | 37

MAAKT ZICH OP VOOR DE VERKIEZINGEN

VERDUURZAMING
Verduurzaming van de gebouwde omgeving vraagt ook om forse investeringen . Gemeenten hebben sinds het Energieakkoord een actieve rol in energiebesparing , maar de verduurzaming van bijvoorbeeld koop- en huurwoningen blijft achter . “ Gemeenten moeten hier de regierol op zich nemen ”, stelt Rats . “ Ze kunnen sturen op schaalvergroting , bijvoorbeeld door de aanpak van een hele wijk . In de prestatieafspraken met woningcorporaties zijn concrete verduurzamingsdoelen op te nemen . Verder kunnen ze in gesprek met kantooreigenaren over de verplichte verduurzaming naar label C .” Verduurzaming speelt ook een grote rol bij scholen . De gemiddelde school in het primair en voortgezet onderwijs is veertig jaar oud , heeft een slecht binnenklimaat en presteert energetisch zwak . Rats : “ Gemeenten zouden op zijn minst een integraal huisvestingsplan voor scholen kunnen opstellen . Bij voorkeur bundelen ze samen met schoolbesturen het opdrachtgeverschap en de financiële middelen voor huisvesting . Dat zorgt voor doelmatige investeringen en verduurzaming .”
LEEGSTAND EN INFRA
Een ander probleem waar veel gemeenten mee kampen is de leegstand van kantoren , winkels , maatschappelijk vastgoed en bedrijventerreinen . Rats : “ Gemeenten moeten de afweging maken om te slopen , herontwikkelen of transformeren . Het vraagt om daadkracht , maar ook om maatwerk . In Midden-Limburg is de winkelleegstand bijvoorbeeld groter dan in Amsterdam of Utrecht .” Gemeenten bezuinigden de laatste jaren ook op infrastructuur , wat heeft geleid tot fors achterstallig onderhoud . Rats : “ Nu de economie aantrekt is het zaak de bezuinigingen terug te draaien en de onderhoudsbudgetten weer op peil te brengen . Ook moeten gemeenten inventariseren waar extra investeringen nodig zijn . Bruggen , viaducten , sluizen et cetera verdienen bijzondere aandacht . Ze zijn vaak aan het einde van hun technische levensduur .” De ondergrondse infrastructuur verdient eveneens prioriteit . Rats : “ In de gemeenten ligt zo ’ n 100.000 kilometer rioolleidingen . Een fors deel is uit de jaren 60 en 70 en is toe aan vervanging .”
WETGEVING
Op het gebied van wetgeving , procedures en lastendruk is er evengoed werk aan de winkel . Rats : “ De Aanbestedingswet bijvoorbeeld gaat uit van opdrachtgunning op basis van de beste prijs-kwaliteitsverhouding . Maar in de praktijk is laagste prijs nog vaak het bepalende criterium voor gemeenten . Verder hebben veel gemeenten aanvullende regels rondom ruimtelijke ordening en bouwen , terwijl ze vaak weinig toevoegen aan de kwaliteit van de gebouwde omgeving . Ze doen er goed aan dit kritisch tegen het licht te houden . Dat geldt ook voor de kosten van bouwleges , die vaak niet in verhouding staan tot de werkelijk gemaakte kosten .” Ten slotte wijst Rats op het belang van een gezonde lokale arbeidsmarkt . “ Die bestaat uit een mix van leerlingen , vakmensen en zij-instroom van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt . Bouwend Nederland wil dat deze groepen structureel aan het werk komen op de bouwplaats . De ‘ social return ’ is nu nog te projectmatig en kunnen gemeenten beter in regionaal verband organiseren . Dit stimuleert het behoud van duurzame arbeidsplaatsen .”
De seinen staan de komende jaren hoe dan ook op groen . Rats : “ Gemeenten hebben volop mogelijkheden om de opgaven te realiseren . Bouwend Nederland denkt graag mee over oplossingen . Samen kunnen we gemeenten aantrekkelijker maken !”

De komende maanden vestigt Bouwend Nederland op verschillende manieren aandacht op diverse thema ’ s en oplossingsrichtingen . In onze campagne tot aan de verkiezingen in maart 2018 hebben de regio- en afdelingsbesturen met name een belangrijke rol . Wilt u meer weten ? Volg dan de ontwikkelingen op de themapagina van onze website . •