BNL #1 2023 | Page 7

TEKST | KEES DE VRIES FOTO | ANNICK ELZENGA
AFSCHEID MAXIME VERHAGEN | MAART 2023 | BNL | 7
Na tien jaar voorzitterschap van Bouwend Nederland geeft Maxime Verhagen het stokje over aan Arno Visser . En dat is een beetje met een dubbel gevoel . “ Na tien jaar is het ook goed plaats te maken . Na corona en het coalitieakkoord van Rutte IV dacht ik dat mijn opvolger het rustig zou krijgen . Maar door de gebeurtenissen van het afgelopen jaar zijn de uitdagingen voor onze schitterende sector onverminderd groot .”
Toen Maxime Verhagen in 2013 voorzitter werd van Bouwend Nederland zat Nederland midden in een crisis . Veel bouw- en infrabedrijven vielen om . “ En ook Bouwend Nederland ging door een moeilijke tijd ”, aldus de scheidend voorzitter . Hij ging naar regiobijeenkomsten en deed veel bedrijfsbezoeken en kreeg zo vrij snel een indruk van de sector en zijn leden . “ Het was allesbehalve gemakkelijk . Het bestaansrecht van de vereniging stond toentertijd onder druk . Niet in de laatste plaats omdat Bouwend Nederland nogal top-down was georganiseerd . Zoetermeer bepaalde wat goed was en een aantal leden voelde zich niet langer vertegenwoordigd . Samen met Fries Heinis die op 1 oktober 2014 aantrad , heb ik de structuur succesvol hervormd .” De andere prioriteit was de sector samen met de overheid door de toenmalige crisis te leiden . Via steun van de Tweede Kamer hebben we een laag btw-tarief voor de verduurzaming van woningen kunnen realiseren . Verhagen : “ Door bedrijven perspectief te geven met dit lage tarief hebben we 3.000 tot 4.000 banen binnen de sector kunnen behouden .” Eenzelfde succes valt jaren later te noteren vlak na de uitbraak van de coronapandemie . “ We hebben samen met de overheid gezorgd voor een protocol waarmee de ontwerp- , bouwen technieksector veilig door konden blijven werken in de anderhalvemetersamenleving . Het protocol werd breed ondersteund door de vakbonden , andere brancheverenigingen en werkgevers- en werknemersorganisaties en volgde de richtlijnen van het RIVM .”
Het belang van allianties Samenwerking is een van de paradepaardjes van Verhagen . De geboren en getogen Maastrichtenaar ging in 1974 in Leiden geschiedenis studeren . Dit deed de zoon van een wethouder en Limburgs gedeputeerde en kleinkind van een gemeenteraadslid en wethouder van Sittard getriggerd door de naoorlogse situatie : de groeiende samenwerking tussen Nederland , Duitsland en België en de vorming van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal die de eerste aanzet werd voor de vorming van de Europese Unie . “ Samenwerking en verbreding is zó belangrijk . De gewenste afschaffing van de verhuurdersheffing was niet te realiseren zonder Aedes en NEPROM . Een aanpak voor het kabinet om versneld uit de stikstofimpasse te komen schreven we samen met VNO-NCW , MKB-Nederland en niet voor de hand liggende coalitiepartners Natuurmonumenten , Natuur & Milieu en LTO Nederland . Bij meer aandacht voor lokale infra zoeken en vinden we bijvoorbeeld de Fietsersbond aan onze zijde . Allianties versterken en versnellen de oplossing .”
Mooie sector De afgelopen tien jaar waren buitengewoon hectisch en uitdagend . “ Maar een ongelooflijk mooie tijd met veel plezier . Ik had het voorrecht actief te zijn voor een geweldig mooie sector die dingen maakt , daar trots op is en dat ook terecht uitdraagt . Bij bedrijfsbezoeken en regiobijeenkomsten wees een bouwer mij menig keer trots zijn werken aan .” Verhagen maakte vrienden , niet in de laatste plaats tijdens de motortochten naar Duitsland van Regio Noord waarvoor hij als gepassioneerd BMW-GS-rijder ( en bestuurslid van de Koninklijke Motorrijdersvereniging ) graag tijd vrijmaakte . “ Werk is werk , maar het is belangrijk om elkaar ook op het sociale vlak te leren kennen .”
Houdgreep Met een gedroomd regeerakkoord van kabinet Rutte IV meende Verhagen dat zijn opvolger zich enige mate rustig zou in kunnen werken . “ Maar niets is minder waar . Het woning- en stikstofdossier slepen zich voort . Kabinet en kamer regeren bij de hype van de dag en het ontbreekt aan langetermijnvisie en een breed plan voor Nederland naar 2040 . Als nieuwbouw van infrastructuur problematisch is , haal dan onderhoud en renovatie naar voren . Als de gelden er liggen , besteed ze dan . Al is het alleen maar om een volgende bouwcrisis en uitloop van personeel te voorkomen . Maar de politieke versnippering werkt momenteel als een houdgreep . Bijna niemand wil over zijn eigen schaduw springen . Bouw en infra staan bij elke ambitie vooraan om die te helpen realiseren . Maar aan stikstof en infra zullen we als sector de komende tijd de handen vol hebben .”
Bonaire Dit jaar juli is Verhagen pensioengerechtigd . “ Een fulltimebaan ambieer ik dan ook niet meer . Ik ben nog wel commissaris bij een aantal ondernemingen , en per 1 maart ben ik benoemd als presidentcommissaris van Van Gelder Groep .” Verhagen blijft tot mei 2024 aan als bestuursvertegenwoordiger van de groep België , Nederland en Luxemburg in FIEC ( European Construction Industry Federation ). In april gaat hij met zijn vrouw een jaar naar Bonaire , zij wordt daar als specialist ouderengeneeskunde naar toe uitgezonden . “ Ik zal haar met plezier vergezellen ”, zegt hij lachend . “ Niet in de laatste plaats omdat ik dan weer meer tijd heb om te sportduiken . Ik wil tot slot alle leden van Bouwend Nederland bedanken de mooie samenwerking en voor het vertrouwen de afgelopen tien jaar . Het team van Bouwend Nederland blijft zich met net zo veel passie inzetten voor jullie belangen , en ik blijf de ontwikkelingen in de sector langs de zijlijn volgen .”
SCAN HIER DE QR-CODE VOOR DE VIDEO VAN HET AFSCHEID !