BNL #1 2023 | Page 63

FOTO | KEES DE VRIES VERENIGING | MAART 2023 | BNL | 47

FRIES HEINIS OP BEZOEK BIJ ... URSEM MODULAIRE BOUWSYSTEMEN IN WOGNUM

In het kader van de verkiezingen voor de Provinciale Staten heeft Bouwend Nederland in alle provincies bijeenkomsten georganiseerd voor kandidaat-statenleden . Ik heb er zelf een aantal mogen bijwonen en de praktijk leert dat het een prima gelegenheid biedt om de kandidaten wegwijs te maken in onze sector . Voor de meesten geldt overigens dat het een allereerste kennismaking is met de bouw en infra . Nagenoeg alle sessies waren drukbezocht . Het is fijn te merken dat de sector op veel interesse mag rekenen . Niet gek ook gezien de grote uitdagingen en de bijdrage die de leden van Bouwend Nederland aan die uitdagingen kunnen bieden .
In het welkomstwoord heb ik een paar keer een recente column van Marcia Luyten uit de Volkskrant geciteerd : “ Bouwen is als een brandpunt waarin uiteenlopende maatschappelijke problemen samenkomen : stikstofvervuiling , mobiliteit , opwarming , waterproblemen , schone energie , biodiversiteit , gezondheid en toenemende sociale ongelijkheid .” De zin geeft kernachtig weer wat de uitdagingen zijn en welke positie de bouw daarbij heeft . Het toont ook de noodzaak om vooral via intensieve samenwerking , coalities en een plangerichte aanpak stappen te zetten op het gebied van die maatschappelijke problemen . Ik geloof dat die boodschap in alle bijeenkomsten goed onder de aandacht is gebracht .
Zo ook in Wognum , Noord-Holland . Op werkbezoek bij Ursem Modulaire Bouwsystemen konden de aanwezige statenleden van alle politieke partijen met eigen ogen zien hoe de sector innoveert , hier expliciet op het gebied van woningbouw . Hier komen dagelijks twee kant-en-klare modules uit de fabriek die op locatie razendsnel tot nieuwe hoogwaardige grondgebonden woningen en appartementengebouwen en hotels worden gevormd . Een mooi samenwerkingsverband van Heddes Bouw & Ontwikkeling , Ursem en Schouten Techniek . Uiteraard ging de discussie na de rondleiding vooral over de vraag op welke wijze de provincie de noodzakelijke versnelling van de bouwopgave kan helpen faciliteren . Maar we spraken ook en onder meer over de regionale vervangings- en renovatieopgave voor de infrastructuur , de stikstofproblematiek en de ambities op de arbeidsmarkt .
Het was mooi om te ervaren dat de ( kandidaat- ) statenleden vol energie , met ruime kennisbagage en in dankbaarheid de verschillende bijeenkomsten hebben bijgewoond . En zoals ook ter plekke duidelijk werd : een mooi start van een route om in gezamenlijkheid de verschillende maatschappelijke uitdagingen aan te pakken . Aan Bouwend Nederland zal dat zeker niet liggen .
Bouwactueel
De huidige economische situatie kent veel onzekerheid . De Oekraïne-oorlog , hoge inflatie en sterk toegenomen hypotheekrente liggen hier mede aan ten grondslag . Het is dan ook niet eenvoudig om de ontwikkelingen voor de komende jaren te voorspellen . Het Economisch Instituut voor de Bouw werkte in het rapport ‘ Verwachtingen bouwproductie en werkgelegenheid ’ van januari dit jaar dan ook meerdere scenario ’ s uit . Op korte termijn laat de bouwproductie in alle scenario ’ s krimp zien , in 2023 van -1,5 % en volgend jaar -2 %.
Vanaf 2025 verwacht het EIB dat de sector weer licht kan gaan groeien . De geprognosticeerde krimp geldt zowel voor woningnieuwbouw , utiliteitsnieuwbouw als GWW . Herstel en verbouw zullen naar verwachting licht groeien . Ook ziet het EIB groeikansen in de verduurzamingsopgave .
Het EIB publiceerde begin februari , in opdracht van Bouwend Nederland , een rapport met daarin de effecten van het wegvallen van de bouwvrijstelling voor stikstof . Naast vertragingen lopen de onnodige kosten voor het maken van stikstofberekeningen dit jaar al op tot meer van 100 miljoen euro . En dat terwijl voor een zeer groot gedeelte ( 90 %) van de woningnieuwbouw op voorhand al vaststaat dat nadelige gevolgen voor de natuur niet meetbaar zijn . De disproportionaliteit in het beleid is ver te zoeken . Het rapport toont daarnaast aan dat er snel een drempelwaarde moet komen .
Meer weten ? Lees het stikstofrapport met onze standpunten op bouwendnederland . nl of bekijk meer feiten en cijfers op bouwendnederland . nl / bouwactueel .