BNL #1 2023 | Page 57

TEKST | BRANDY VAN GERVEN FOTO | INFRATECH MOBILITEIT | MAART 2023 | BNL | 41

OP NAAR EEN PLANMATIGE EN INDUSTRIËLE AANPAK IN DE INFRASECTOR

De komende decennia zijn duizenden bruggen in Nederland toe aan vervanging of renovatie . Dat vraagt om forse investeringen . Bovendien zijn de maatschappelijke en economische gevolgen groot als een brug tijdelijk gesloten is . Daarom is een efficiënte en innovatieve aanpak nodig , die vooral ook duurzaam en circulair is . Met een breed programma wil Bouwend Nederland in samenwerking met partners een planmatige en industriële aanpak in de grond- , wegen waterbouw stimuleren .
Gemeenten , provincies en waterschappen staan voor een grote opgave : bruggen , viaducten , onderdoorgangen en duikers moeten de komende jaren worden onderhouden , vervangen en nieuw gebouwd . Dat is qua capaciteit een uitdaging , maar óók qua kosten . Zo rekent onderzoeksbureau EIB de totale kosten 2025-2035 voor provincies en gemeenten , inclusief nieuwbouw van kunstwerken , op negen miljard euro . In het verleden zijn veelal onvoldoende middelen gereserveerd . Dus speelt de vraag : hoe kunnen we dit het beste aanpakken ? Het EIB deed hiervoor samen met de provincie Noord-Holland onderzoek naar industrieel , flexibel en demontabel bouwen ( IFD ).
De voordelen van IFD De provincie Noord-Holland heeft goede ervaringen met IFD . “ Vanaf nu passen we het toe op al onze vaste en beweegbare bruggen ,” vertelt Jeroen Olthof , gedeputeerde van de provincie Noord-Holland
voor Mobiliteit en Bereikbaarheid . “ Met IFD besparen we op grondstoffen en ontwerpkosten . Onderhoud en vervangen gaat sneller waardoor er minder hinder voor de omgeving is . Kortom : IFD is duurzaam en kostenbesparend en het meest effectief als alle wegbeheerders het toepassen . Laten we dit dus ook doen ; gezamenlijk investeren in een circulaire toekomst .”
Ambitie Bouwend Nederland pakt deze handschoen graag mee op . Programmamanager Willemijn Visscher : “ We waren al betrokken bij de stuurgroep IFD in de grond- , weg- en waterbouw , met als focus het ontwikkelen van de NTA 8085 voor het toepassen van IFD . Nu is onze ambitie breder . Vanuit de meerjarenprogramma ’ s Vernieuwing van de sector en Mobiliteit willen we samen met partners als de Bouwcampus , TNO , TKI Bouw & Techniek en Platform Bruggen komen tot een planmatige en industriële aanpak van die enorme vervangingsen renovatieopgave in de infrasector . IFD is daar een onderdeel van .”
Koplopers met elkaar verbinden Een planmatige en industriële aanpak vereist het inzetten van technologie . Het vraagt ook om een andere manier van samenwerken , stelt Visscher . “ Doel van ons initiatief is om koplopers met elkaar te verbinden . Samen brengen we de noodzakelijke veranderingen en innovaties in kaart . Die gaan we via pilotprojecten testen om van te leren . Natuurlijk zoeken we ook overheden op , die deze manier van werken willen adopteren . Een aantal provincies en gemeenten is overigens al actief bezig met de implementatie van IFD , bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland . Dat mogen er snel meer worden .”
Contactpersoon Willemijn Visscher Programmamanager Mobiliteit w . visscher @ bouwendnederland . nl