BNL #1 2023 | Page 30

30 | BNL | MAART 2023 | REGIOKATERN NOORD TEKST | ROBIN VAN ESSEL

EERSTE HULP BIJ DIGITALISERING VOOR REGIO NOORD

Veel bouwondernemers hebben in de afgelopen jaren weliswaar flinke vooruitgang geboekt bij de digitale transformatie , maar er zijn er nog veel uitdagingen . Met het nieuwe kennisplatform Build neemt de noordelijke regio het voortouw .
Bemoedigende cijfers in een groot onderzoek naar de digitale transformatie van de bouwsector dat eind 2022 in opdracht van Bouwend Nederland werd uitgevoerd . Maar liefst 74 procent van de bouwbedrijven werkt nu grotendeels digitaal , tegen 46 procent vier jaar geleden . Desondanks blijft digitalisering een complex , vaak langdurig traject : van het automatiseren van interne processen tot datamanagement met onderaannemers en toeleveranciers en het implementeren en gebruiken van drones , de cloud , virtual reality of BIM .
Eén centrale plek Dat blijft voor de nodige hoofdbrekens zorgen , zegt Willemijn Visscher , projectleider van Platform Build : “ We merken dat onze leden zoekende zijn en niet altijd weten waar ze moeten beginnen . Iedereen heeft tijdgebrek en dat maakt het lastig om hiermee aan de slag te gaan . Terwijl als je je er echt in vastbijt , je er de vruchten van plukt . Stilstaan is geen optie , ook met de naderende Wet kwaliteitsborging wordt er meer gevraagd op het gebied van digitalisering .”
Tegelijk zijn de antwoorden niet altijd voor handen , zegt Visscher . “ Veel informatie is nog versnipperd en slecht vindbaar . Ondernemers zitten met vragen en zijn op zoek naar onafhankelijk advies ; ze willen liever niet direct één partij binnenhalen die alleen zijn eigen oplossing aanprijst .” Zo ontstond het idee voor Platform Build . Het moet bouw- en infraondernemers in het noorden verder helpen bij digitalisering , door op één plek op een laagdrempelige manier partners , kennis over digitalisering , onderwijsaanbod en best practices samen te brengen .”
Onderscheidend Platform Build borduurt voort op eerdere initiatieven uit regio Noord , zoals het programma BRAINR en een kennisplatform voor bewoners in het aardbevingsgebied bij Steendam en Tjuchem . Er zijn diverse kennispartners bij aangesloten , zoals de Hanzehogeschool , BAM en Energy Hub 050 .
Het onderscheidt zich daarnaast vooral op bouwspecifieke kennis en casussen over automatisering en toepassing van nieuwe technologie , zegt Visscher . “ Veel bestaande initiatieven zijn generalistisch of promoten één bepaalde oplossing . Platform Build is echt een andere manier van aan de slag gaan met digitalisering . Informatie is op thema te vinden en we willen ‘ koplopers ’ uit de regio vragen om te publiceren over hun bevindingen , zodat anderen daarvan kunnen leren .”
Het platform is er bovendien vooral op gericht om doorlopend contact tussen ondernemers , partners en andere partijen te stimuleren . “ Het biedt de mogelijkheid om op elkaar te reageren , een chatfunctie , polls en een forum . Ondernemers kunnen desnoods in het weekend vanaf de bank aan de slag met het onderwerp .”
Platform Build is toegankelijk op www . platformbuild . nl . Leden van Bouwend Nederland Regio Noord krijgen zes maanden gratis toegang . Ondertussen zal het platform continu worden doorontwikkeld .